Slik reddet de seg ned fra skiheisen i Kvitfjell

Besøkende i alpinanlegget i Kvitfjell filmet seg selv mens de firet seg ned fra stolheisen som hadde stanset.

Hans Marius Velsand og kameratene måtte fire seg ned fra stolheisen i Kvitfjell som stanset i flere timer.

Her firer de tre kameratene seg ned fra stolheisen i Kvitfjell som hadde stanset. Foto: Hans Marius Velsand.

Søndag måtte Hans Marius Velsand (20) og to kamerater redde seg ned fra skiheisen i Kvitfjell.

– Jeg har kjørt der i 10 år og det har aldri skjedd før. Heisen stoppet flere ganger mens vi kjørte oppover. Til slutt stoppet den for godt, og det ble sagt på høyttaleren at vi skulle sitte stille til de fant ut hva det var. Etter hvert kom det en fyr som skulle fire oss ned, forteller han.

Velsand og kameratene var blant de aller første som ble reddet ned fra hesien. Han filmet det hele ved hjelp av et GoPro-kamera som var montert på hjelmen.

– Jeg var ikke noe nervøs egentlig. Kanskje litt, det var jo høyt ned. Det var omtrent 10 meter ned. Vi fikk et belte som vi skulle feste oppunder armene, og så firet de oss ned, forteller han.

20-åringen fra Gran på Hadeland er ikke skremt etter hendelsen. Allerede mandag var han tilbake i bakken for å stå mer på ski.

– Jeg har ikke tenkt noe spesielt på det. Det gikk jo så fint i går, sier han

Videoen fra redningsaksjonen er blitt publisert på flere nettsteder, blant annet tv2.no og gd.no .

40 personer i heisen

Det var ved 1430-tiden søndag at skiheisen i alpinbakken stanset. Om lag 40 personer satt da i skiheisen.

Ble sittende bom fast i Kvitfjell.

Ingen av de tilreisende ble skadet under hendelsen ved det populære skianlegget.

Ifølge plassjef Gunnar Fretheim i Kvitfjell gikk redningsaksjonen greit. Han fortalte til NRK at alle som satt i skiheisen skal ha blitt hjulpet ned på bakken etter om lag halvannen times tid.

Ikke imponert

Ola Stormorken fra Fredrikstad satt i heisen sammen med datteren Sanne (11) da den stanset. Han er ikke imponert over hvordan hele situasjonen ble håndtert. Han mener også at de satt lenge oppe i luften før de fikk hjelp:

Måtte klatre ned bratt heng i mørket

– Når man blir sittende fast i to og en halv time, kunne det vært fint om noen kom og snakket med folk, fortalte hva som skjedde. Bak oss satt en ungdom helt alene, og vi var på et av de verre stedene. Sanne og jeg sang og underholdt hverandre, hun hadde jo med en voksen. Noen ville kanskje få gitt beskjed om at de sitter fast i heisen, sier Ola Storkmoen til NRK.

Han og datteren måtte selv ta seg ned alpinanlegget i mørket, noe som var svært krevende siden de ikke var kjent i området.