Hopp til innhold

Slik blir tingretten under terrorrettsaken

Det rigges til en ti uker lang rettssak i Hedmarken tingrett. Både logistikk, teknikk og helseberedskap må være på plass innen mandag. Tingretten er en av 17 i hele landet som skal overføre rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik.

– Vi har regnet oss fram til at det blir plass til 130 personer inne i denne salen, men på enkelte dager kan det nok bli trangt, sier sorenskriver i Hedmarken tingrett, Ola Svor.

81 personer i tillegg til deres verger og ledsagere har tilgang til rettssal ni i Hedmarken tingrett de kommende ti ukene. Tingretten i Hamar er en av 17 landet rundt som overfører rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik og mye har skjedd for at de berørte skal bli tatt hånd om på en god måte.

– Foreløpig er det veldig uoversiktlig. Vi vet ikke hvor mange som vil benytte seg av retten til å være her og vi vet ikke hvordan de vil reagere, men vi er forberedt, sier Svor.

Skal sørge for verdig omsorg

I alle de 17 kommunene der rettssaken overføres har det blitt stilt krav om at helsemyndighetene er i beredskap. I Hamar er det kommuneoverlege Hege Raastad Basmo som har det overordnede ansvaret.

– De fornærmede og etterlatte har vært gjennom en ekstrem belastning og helsetjenesten skal sørge for at de får en verdig omsorg når de er til stede under rettssaken, sier hun.

Helsepersonell vil være til stede i tinghuset og vil være klare til å ha samtaler med de som trenger det, men kommuneoverlegen understreker at dette er et tilbud utenpå den ordinære helsetjenesten.

– Vi gjør dette i samarbeid med det ordinære apparatet i kommunene og spesialhelsetjenesten. Men dersom det oppstår situasjoner i tinghuset kan vi bidra med samtaler og omsorg der og da, sier hun.

Det er innredet et eget samtalerom i tinghuset der helsepersonell holder til. I tillegg er det opprettet et stillerom dersom noen har behov for å trekke seg litt unna og et arbeidsrom der bistandsadvokatene kan trekke seg tilbake sammen med sine klienter for å snakke om det som skjer.

Følger vanlig rettsetikette

To store skjermer er satt opp fremst i salen. En av dem vil til enhver tid vise hva som foregår i rettssal 250 i Oslo tinghus, mens den andre vil bli brukt for å vise fram bevis.

– Vi som følger rettssaken fra andre rettssaler vil også komme svært nært innpå det som skjer, og det kan skape reaksjoner blant noen, sier Sorenskriver Svor.

Han sier også at bistandsadvokatene vil være til stede i rettssalen, ikledd sine kapper, for å opprettholde følelsen av å være i retten.

– De som er her skal også følge vanlig rettsetikette. Det vil si at vi reiser oss når dommeren i Oslo tingrett reiser seg, alle skal være rolige og respektfulle og det er totalforbud for mobiltelefoner, sier han.

Sorenskriver Ola Svor

Sorenskriver Ola Svor innrømmer at han er spent på gjennomføringen av rettssaken. Det er vanskelig å vite hvor mange som kommer, hvordan de vil oppleve det og om teknikken holder.

Foto: Helle Therese Kongsrud

Flere saker fra Innlandet