Nekter å ta ned protestskilt

VÅLER (NRK): Neste helg innvies den nye kirka i Våler. Kirkas nærmeste nabo er ikke fornøyd og har laget en litt spesiell velkomsthilsen til de som møter opp til åpningen.

Tor Oddvar Rivenes

«SKREKKDOMEN»: Tor Oddvar Rivenes foran skiltet som har satt sinnene i kok i Våler. Skiltet har stått der i et års tid, og nå nekter han å ta det ned til åpningen av kirka.

Foto: Einar Schulstad / NRK

Det er seks år siden tømmerkirka i Våler brant ned til grunnen og årene etter har vært preget av uenighet om hvordan den nye kirka skulle være. Selv om kirka nå står klar, har ikke freden senket seg over hedmarkskommunen.

«Skrekkdomen» står det på et skilt som er plassert på nabotomta. Og kirkas nærmeste nabo viser ingen nåde når han skal beskrive Vålers nye signalbygg.

– Jeg liker absolutt ikke hvordan kirka ser ut. Folk har tatt kontakt og lurt på om det en hoppbakke eller skateboardrampe jeg har fått ved siden av meg, sukker Tor Oddvar Rivenes.

Skrekkdomen i Våler

IMPREGNERT PROTEST: Rivenes har brukt impregnerte materialer for å lage skiltet. Dermed regner han med lang levetid for protesten.

Foto: Einar Schulstad / NRK

– Skal stå til det råtner

Byggekomiteen, rådmannen og ordføreren i Våler kommune har gjentatte ganger vært i kontakt med Rivenes for å få ham til å ta ned skiltet. Neste helg skal kirka innvies, og de besøkende vil bli møtt med naboens skiltmarkering.

– Det er uaktuelt å ta ned skiltet til vigslingen. Skiltet skal stå til det råtner og jeg har brukt impregnerte stolper, så det står nok en god stund.

Til Glåmdalen sier Rivenes at han protesterer mot selve kirka, og ikke religionen. NRK har vært i kontakt med Fellesrådet i Våler kommune, som ikke kommer til å gjøre noe med saken. Rivenes får derfor holde fast på sin rett til å protestere, og han kan ikke se at han vil endre mening.

– Jeg har lovt meg selv at jeg aldri skal inn i den kirka. Om jeg må være med på en begravelse eller noe slikt i framtida, kommer jeg til å vente utenfor, konstaterer han.

Slik ser den nye kirka i Våler ut.

Slik ser den nye kirka i Våler ut.

Foto: NRK

– Vil nok gå seg til

Prislappen på kirka er 61 millioner kroner. Selv om ikke alle vålersokningene er fornøyde med sluttresultatet, har de aller fleste tilbakemeldingene vært positive.

Harry Vinje

LEGER ALLE SÅR: Harry Vinje regner med at de kritiske røstene vil stilne etter hvert som kirka tas i bruk.

Foto: Einar Schulstad / NRK

– Vi må bare respektere at det er mange ulike meninger, men nå står jo kirka her og jeg tror folk vil se fordelene bare de kommer på innsiden. De som har vært inne har vært overveldet, så med tiden vil nok dette gå seg til, sier Harry Vinje, som er leder i Byggekomiteen.

Når kirka offisielt åpnes 24. mai, er det en lang prosess som er over. I disse dager legges siste hånd på verket og innbyggerne i Våler kan snart ta sitt omdiskuterte nybygg i bruk.

– Vi er i rute, men det er alltid en viss spenning med en slik åpning. Nå venter vi på de liturgiske møblene og neste uke kommer stolene, så da skal alt være klart til åpningen 24. mai, sier Vinje.

Våler kirke brant 29. mai i fjor.

Den opprinnelige Våler kirke brant til grunnen i 2009.

Foto: Knut Sveen / NRK
Den nye kirka i Våler begynner å ta form. Her kan du se video fra hvordan den ser ut.

Våler kirke er klar til åpning. Her er det video fra hvordan den ser ut på innsiden.