Skylder 1 million

Det blir allikevel statlig krav om moms på "The Gathering."

The Gathering Vikingskipet

The Gathering i Vikingskipet

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Arrangøren av "The Gathering" i Vikingskipet i Hamar slipper likevel ikke momskravet fra staten.

Ungdomsorganisasjonen KANDU som arrangerer datatreffet, må betale nærmere 990 000 kroner i moms og avgifter innen en uke. Kravet var opprinnelig på nær to millioner kroner, men saken ble anket, og er nå redusert til nesten det halve.

Protest mot momsen

Demonstrasjonstog på The Gathering i Hamar

Demonstrasjonstog på The Gathering i Hamar

Foto: Anne Næsheim / NRK

Det første kravet fra Skatteetaten om moms på billettsalget fra "The Gathering" kom i vinter. Det fikk flere hundre av dataungdommene til å masjere i prostest i Hamar gater, bærende på store gule plakater med slagord som "leave oss alone", og "nei til moms".

Ga full støtte

Protesten mot momskravet nådde flere politikere, blant dem Høyres Olemic Thommesen. Også statsråd Trond Giske. Han synes det var merkelig at fylkeskattekontoret i Oslo krevde moms på bilettene til "The Gathering". Han støtter arrangørene som kjempet for å unngå å måtte betale to millioner i moms for de siste tre årene.

Trond Giske

Statsråd Trond Giske ga 'The Gathering' full støtte

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Saken ble anket, men nå er konklusjonen kommet. Organisasjonen må betale nær 990 000 i moms og avgifter innen 8. august. Det kan bli tøfft å klare og organisasjonen KANDU.

- Vi mener at hvis det skal kreves moms på frivillig ungdomskultur, så er det ganske hårreisende, sier nestleder i KANDU, Anders-Johann Ulvestad. Og det setter hele ungdomsarrangementet som datatreff i fare for en nedleggelse, sier Ulvestad.

Spill-fantast

Flere tusen datafrelste inntar Vikingskipet hvert år ved påsketider.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Flere saker fra Innlandet