Hopp til innhold

Skuffa bondelagsleder kritiserte politikerne

Stortingets behandling av bøndenes inntektsberegning i april var preget av politikere med sterke markeringsbehov fremfor vilje til kompromiss.

– Jeg har sjeldent vært mer skuffa over hvor mye partiene på Stortinget klarte å rote det til for seg sjøl og oss bønder.

Det sa leder Bjørn Gimming fra talerstolen under onsdagens åpning av årsmøtet til Norges Bondelag.

– Det ble en oppvisning i markeringspolitikk på ytterpunktene. Det kaller jeg dårlig politisk håndtering, utdyper Gimming til NRK.

Han er klar på at inntektskampen til bonden ikke er over, selv om Stortinget stemte for et tallgrunnlag og en opptrappingsplan som sier at inntektsgapet skal tettes.

Bondelagslederen manet til en markedsregulering som sørger for at også bonden får sitt, som for eksempel at storfebonden ikke skulle tape for mye dersom grillsesongen går dårlig:

– Det tar tre år å fôre frem en okse. Får vi en dårlig grillsesong, vil forbrukeren kjøpe mindre grillmat, sier han til NRK, og fortsetter:

– Markedsreguleringssystemer som balanserer forbrukerens etterspørsel med det tilbudet vi har, er helt avgjørende for at du skal kunne ha en god pris til bonden.

Bondeleder taler
Foto: Alexander Nordby / NRK