Skriver bok om skifabrikker

Forfatter Thor Gotaas fra Ringsaker skriver på ei ny bok om skifabrikkenes historie. En gang var det 150 fabrikker i Norge. Nå er det bare tre igjen.

Skriver bok om skifabrikker
Foto: Knut Sveen / NRK

Se Østnyttreportasjen her

- Skifabrikkene hadde stor betydning for bygda, forteller Thor Gotaas.

To av de tre skifabrikkene som er igjen ligger i Hedmark og Oppland. Treskifabrikken Rønning i Eidskog og Madshus på Biri.

Kunne reparere ski

Thor Gotaas forteller at skifabrikkene ikke bare forsynte bygdas unger og voksne med ski. Det var også et sted der skia kunne bli reparert.

Mens de fleste av oss har lagt skia på hylla for sesongen, jobber Gotaas med å få ferdig boka om skifabrikkene. Planen er at boka skal komme ut neste høst.

Skriver bok om skifabrikker
Foto: Knut Sveen / NRK

Danske sitter på gammel skifabrikk

En av de nedlagte skifabrikkene ligger på Ådalsbruk i Løten. Der starta Magnus Jensen med skiproduksjon i 1927. Fire-fem mann hadde arbeid på skifabrikken. På det meste ble det produsert et par tusen ski i året. Nå er det danske Pia Kolberg og hennes familie som eier eiendommen.

Hun tar kulturarven i den gamle fabrikk-bygningen på alvor men har ikke helt bestemt seg for hvordan den skal forvaltes. Det som er helt sikkert er at det ikke blir ski-produksjon.

- Jeg er jo en stakkars danske som så vidt har lært å gå på ski, sier hun. I lofts-etasjen ligger det et lite restlager av ski som aldri ble ferdige.

- Jeg vurderer garasjesalg, forteller Pia Kolberg.