Hopp til innhold

Skolevenninne (16) drept: Gruer seg til rettssaken starter

VINSTRA (NRK): I høst opplevde elevene på Vinstra videregående marerittet: En 16 år gammel jente ble drept med kniv og en jevnaldrende gutt siktet for drapet.

Oda Nyhus Aanekre

MEDELEV: Oda Nyhus Aanekre (17) gikk på samme skole som drapsofferet og den antatte gjerningsmannen. – Jeg vet at det er mange som fortsatt har det vanskelig.

Foto: Even Lusæter / NRK

Det har gått snart fem måneder. Det var 31. oktober og halloween. Utover kvelden spredde ryktene seg om at det var blålys i et boligområde i Sorperoa, på vestsida av Gudbrandsdalslågen.

Etter hvert ble det klart hva som har skjedd: Laura Iris Haugen (16) hadde blitt knivstukket, utenfor sitt eget hjem. Hun døde av skadene.

En jevnaldrende, lokal gutt ble pågrepet kort tid etter og siktet for drap.

Knivdrap på Vinstra

POLITI PÅ ÅSTEDET: Laura Iris Haugen (16) ble drept utenfor familiens bolig på Vinstra i Gudbrandsdalen.

Foto: LARS ERIK SKREFSRUD / NRK

– Vi stilte oss jo spørsmål

– Alle gikk og gråt, sier Oda Nyhus Aanekre (17), elevrådsleder på Vinstra vidaregåande skule.

Hun tenker tilbake til de første dagene etter det som skjedde. Vinstra var i alle riksmedier. Drap hvor både offer og gjerningsperson er så unge, er uvanlig i Norge.

– Vi stilte oss jo spørsmål om hva som hadde skjedd, og hvorfor det skjedde. Det vet vi fortsatt ikke så mye om, sier Oda.

Den 16 år gamle gutten som ble pågrepet har innrømmet drapet og erkjent straffskyld, men offentligheten har fått vite svært lite om hva han har forklart i avhør.

Oda forteller at det var en del rykter i starten. Alle lurte på hva som kunne få en ung gutt fra bygda til å gjøre noe så fryktelig.

– Vi kom til at dette vet vi ikke noe om, så da prata vi ikke så mye mer om det. Folk har respekt for dette her, sier Oda.

Leif Solheim og Oda Nyhus Aanekre

REKTOR OG ELEV: Leif Solheim og Oda Nyhus Aanekre er enige om at det som skjedde har gjort noe med skolemiljøet. – Vi var så tett på det alle sammen, sier Oda.

Foto: Even Lusæter / NRK

Rektor Leif Solheim sier de i starten var opptatt nettopp av å be elevene la være å spre rykter.

– Det er nok mange som stiller seg spørsmål, men jeg tror elevene har en fornuftig holdning til det og at de forholder seg bare til det de vet, sier han.

– En ekstrem situasjon

De som jobber med ungdom i Nord-Fron opplevde at det som skjedde, rammet alle som bor i tettstedet med 2600 innbyggere.

– Det er klart at en så ekstrem situasjon er en ny øvelse for alle, sier sosialrådgiver på Vinstra ungdomsskole, Morten Stubbrud.

Ungdomsklubben var åpen hver dag i tida etter det som skjedde og de opplevde at mange unge i bygda ville møtes for å prate. Det var sorg, men også sinne.

– Både sinne og sorg er helt naturlige reaksjoner. Men det er to familier som er ramma, og det er bare offer i denne saken her. De unge skal ha ros for måten de har takla det på, de er utrolig kloke, sier helserådgiver Synnøve Rindhølen Harerusten.

– Det er mange som tenker på begge familier. Det er modent. Jeg merker en veldig omtanke for alle som er berørt, sier Erik Tøftestuen, som er leder for ungdomsklubben.

Morten Stubbrud, Synnøve Rindhølen Harerusten og Erik Tøftestuen

MØTER DE UNGE: Morten Stubbrud, Synnøve Rindhølen Harerusten og Erik Tøftestuen jobber alle sammen med ungdom i Nord-Fron. De roser de unge i bygda.

Foto: Even Lusæter / NRK

I april starter Fylkesmannen et omfattende tilsyn av Nord-Fron kommune, for å vurdere rutinene skole, barnevern og helse- og omsorgstjenestene i kommunen har, blant annet for å fange opp ungdom som sliter.

– Det har skjedd noe uforståelig, og jeg tipper veldig mange i Nord-Fron har gått i seg sjøl og tenkt om det er noe vi kunne gjort, sier Tøftestuen.

Rettssaken starter

Tiltalen er ennå ikke klar, men 17. juni skal rettssaken etter planen starte i tingrettslokalene på Lillehammer.

Saken kommer igjen til å få oppmerksomhet, og trolig vil folk gjennom medias rapporter fra retten få vite mer om det som skjedde og om hva som fikk en 16-åring fra Vinstra til å gjøre det han gjorde.

Ungdomsarbeiderne og skolen vil legge til rette for at de unge kan møtes, slik at ingen blir sittende ufrivillig hjemme disse dagene.

– For noen vil rettssaken være del av en bearbeidelsesprosess, sier Tøftestuen.

Men for en skole som sakte men sikkert har kommet tilbake til hverdagen, kan en rettssak midt i eksamensperioden bli tøff.

– Det er noen som gruer seg. Rettssaken kan rive opp noen sår som kan gjøre det vanskeligere for noen, sier rektor Solheim.

Oda Nyhus Aanekre gruer seg til rettssaken. Hun sier det kan bli litt som å starte på nytt for mange.

– Det er egentlig godt at vi ikke vet mer. Jeg vil ikke ha bilder i hodet, jeg vil bare vite det vi trenger å vite, sier 17-åringen.

Laura Iris Haugen

BEGRAVELSEN: Laura Iris Haugen fra Vinstra ble bare 16 år.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Flere saker fra Innlandet