Hopp til innhold

Skole ber elever slette ny app

LILLEHAMMER (NRK): Åretta skole har bedt alle foreldre om å sørge for at elevene sletter appen Tellonym. Appen åpner for anonym mobbing, mener skolen.

Reidun Nyborg Hov

ADVARER MOT NY APP: Fungerende rektor ved Åretta skole i Lillehammer, Reidun Nyborg Hov.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Kun få måneder etter at den beryktede "mobbeappen" Sarahah ble fjernet fra Google Play og App Store, har en ny, liknende app, dukket opp.

Tellonym gir deg mulighet til «tonnevis av ærlige meldinger» ved å spørre venner om «ting du aldri tidligere har våget», ifølge appens egenomtale.

Hele klasser kan melde seg inn, og gi anonyme beskrivelser av hverandre. Rektor Reidun Hov sier til NRK at elever gir hverandre ymse karakteristikker. Typiske eksempler er at elevene «kårer» eller ber om beskrivelser av andre elevers utseende og sosiale status.

For eksempel «hvem er penest i klasse X», eller «hvem er kulest i klasse XX».

Skjermdump fra Tellonym

I DON'T LIKE HER: Dette bildet viser seg når du skal logge inn i appen.

Ber om øyeblikkelig sletting

– Dette gir store muligheter for mobbing, og vi har sendt en fellesbeskjed til samtlige foreldre i ungdomsskolen om å be sine barn om å slette appen øyeblikkelig, sier fungerende rektor ved Åretta skole i Lillehammer, Reidun Nyborg Hov.

– Det er også en anbefalt aldersgrense på 17 år for denne appen, og derfor en selvfølge at ungdomsskoleelever bør unngå å bruke den.

Hun sier at fellesbeskjed gikk ut til alle foreldre i dag gjennom en varslingsordning på sms.

– Vi hadde også foreldremøte på 10. trinn i går, der vi advarte mot denne appen.

Appen har spredt seg i flere ungdomsmiljøer, og foreldre forteller at det foregår rangeringer av ulike varianter.

– Dette skaper et utrygt sosialt miljø. Selv om dette foregår på fritiden, drar de med seg dette inn i skolehverdagen, sier Hov.

Barnevakten.no skriver i en vurdering av appen at det er stor sjanse for misbruk og at den likner på Sarahah. Samtidig skriver de at appen også kan ha en nytteverdi.

«Appen gir en mulighet til å få kommentarer og tilbakemeldinger fra andre på hva som helst man ønsker, og det er enkelt å dele en internettlenke der andre kan legge inn kommentarer uten å måtte registrere seg i appen først.», skriver Barnevakten, som samtidig advarer mot å bruke den:

«Med mulighet til å være anonym, kan man uhemmet sende meldinger (kalles «tells» i Tellonym) til andre personer der man ikke like fullt må stå til ansvar for det man skriver. Dette fordi navn og kontaktinfo fra avsenderen er skjult.»

Språkbarriere

Tellonym selv sier at de tillater anonyme tilbakemeldinger i appen for å skape en kultur basert på indre verdier. Det skriver de i en e-post til NRK, som respons til informasjonen om at elevene ved Åretta skole nå er oppfordret til å slette appen.

De skriver også at de har en rekke regler og at appen har flere retningslinjer som skal sørge for at brukerne har passende oppførsel. Samtidig skriver de at de må jobbe mer med å få på plass bedre språkfilter.

På grunn av manglende språkfilter på norsk, sliter de med å følge opp sikkerheten for norske brukere. Å skape bedre språkfiltre på flere språk, er noe de jobber intenst med, skriver de.

– Svært alvorlig

Eva Bueie Nygård

BEKYMRET OVER TELLONYM: Mobbeombud i Oppland, Eva Bueie Nygård.

Foto: Oppland fylkeskommune

Mobbeombudet i Oppland, Eva Bueie Nygård, sier at denne typen apper er skadelig for ungdomsmiljøer.

– Ungdommene ser med egne øyne at de får negative karakteristikker av seg selv, men vet ikke hvem av deres venner som sier det.

Hun sier også dette vil forfølge dem overalt, fordi telefonen er med dem overalt.

– De slipper ikke unna. Og det er synlig for dem som deltar, men usynlig for oss andre.

– Uheldig, men ikke ulovlig

Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, skriver i en e-post til NRK at det å opprette en app i seg selv ikke er ulovlig, men at innholdet som publiseres må være innenfor gjeldende lovverk.

Både diskriminerende, hatefulle ytringer, trusler og trakassering er ulovlig. Hvis noen oppdager innhold som faller innenfor disse kategoriene, er det en sak for politiet, skriver Velsand.

Hun understreker også at det finnes innhold som publiseres som ikke er heldig, selv om det ikke er straffbart.

Velsand skriver videre at det fra tid til annen kommer apper som gir mulighet til å kritisere eller karakterisere andre på en nedsettende måte. Det mener hun er svært uheldig, særlig når det rammer barn og unge. Medietilsynet er opptatt av at barn utvikler kritisk medieforståelse og god digital dømmekraft tidlig.

Hun oppfordrer foreldre til å veilede barn om hvilke utfordringer de kan støte på i det digitale universet og hvordan disse best kan håndteres.

Flere saker fra Innlandet