Hopp til innhold

Skiløypene trolig klare til helga

En mild og solrik høst til tross: Allerede til helga står trolig langrennsløypene klare på Sjusjøen i Ringsaker.

Det er hard konkurranse om å være først ute med skiløyper. Snøen har blitt det hvite gullet. Allerede til helga (19.10) kan de første skiløypene være klare.

Vil være først med skiløyper

Kampen om å være først ute med langrennsløyper og snø i alpinbakkene er blitt knallhard.

I flere år har Kvitfjell alpinanlegg og Natrudstilen på Sjusjøen vært tidlig ute med å tilby henholdsvis nedfarter og langrennsløyper. I år får de konkurranse av Skei i Gausdal.

Nye snøkanoner

– Vi har kjøpt inn fem nye snøkanoner til rundt halvannen million kroner til sammen. I fjor laget vi en ny langrennsløype, og i år skal vi ha langrennsløypene klare to uker tidligere enn i fjor, forteller Rune Slåsletten, driftssjef på Skei.
I fjor var langrennsløypene klare 10. november. I år håper Slåsletten å ha løyper allerede rundt 25. oktober.

Løyper til helga

Men Skei må trolig se seg slått av Sjusjøen i Ringsaker også i år. På Natrudstilen skistadion var de i fjor rekordtidlig ute med løyper allerede i første halvdel av oktober.

I år har høsten vært så mild og varm at det ikke er mulig. Men fra tirsdag kveld er det meldt kuldegrader – og da settes snøproduksjonen i gang.

– Vi håper å starte snøkanonene tirsdag kveld, sier anleggsleder Johannes Haukåssveen. Går alt etter planen kan det dermed være én kilometer med langrennsløyper allerede til helga.

Nye tribuner

– Og til neste helg igjen skal mye av løypenettet være kjørt opp. Men jeg lover ingenting, sier Haukåssveen. De er nemlig helt avhengig av kuldegrader – og værmeldingen sjekkes ofte.

På Natrudstilen skistadion har de for øvrig laget nye tribuner, lagt fire mål med asfalt på selve stadion og foretatt breddeutvidelser av løypene i sommer.

Viktig med snø

For turistnæringen er tidlig snø viktig. Snø i oktober og begynnelsen av november kalles den tredje sesongen.

– Vi har vinter- og sommersesong. Med tidlig snø får vi en sesong også på høsten. Uten snø kommer ikke gjestene. Hverken vanlige folk eller alle landslagene som vil trene her, forteller Marie Louise Lörken, leder for selvhushold på Skeikampen resort.

Flere saker fra Innlandet