Hopp til innhold

Skiløperpar endelig redda

Et par fra Møre og Romsdal ble rett før midnatt henta ut etter å ha vært værfaste på ei hytte siden lille julaften.

REDDET: Etter fem døgn på danskehytta kom paret fra Sunnmøre i natt ned til Grotli.

REDDET: Etter fem døgn på danskehytta kom paret, Robert Oshaug og Irene Huse (i midten) fra Sunnmøre i natt ned til Grotli. Stein Are og Hans Kristian Bergheim redda dem ned.

Foto: Are Bergheim / Privat

– De ble henta ned til Grotli, og var i relativt god form, forteller operasjonsleder i Gudbrandsdal Politidistrikt, Arne Strøm.

Sunnmørsparet, som er i 30- og 40-årene, var på tur i Tafjordfjella. De ble overraska av uvær kvelden før lille julaften, og måtte da grave seg ned. Lille julaften tok de seg til ei sikringshytte 50 meter unna "Danskehytta", ei hytte eid av turistforeninga, på opplands-sida av fjellpartiet.

Siden da har de vært værfaste der, til tross for flere forsøk på å hente dem ut . Seinest i går måtte hjelpemannskapene avbryte forsøket på å få paret ut av fjellheimen.

– Røde Kors gjorde et iherdig forsøk, men det var såpass til uvær at det ville vært uforsvarlig å reise inn, sier Strøm.

Klarnet opp i går kveld

Are Bergheim

OPPLEVDE REDNINGSAKSJON PÅ NÆRT HOLD: Are Bergheim, direktør på Grotli høyfjellshotell trakterte de to med solbærtoddy i natt.

I går kveld klarnet det opp, været ble fint og det var månelyst, forteller Are Bergheim. Han er direktør på Grotli høyfjellshotell, og far til redningsmennene i natt. Sønnene Hans Kristian og Stein Are Bergheim kjenner området rundt Grotli svært godt, og når været ble fint i natt gikk turen inn til hytta greit, forteller Bergheim. Redningsmennene sover etter nattens redningsaksjon.

Danskehytta i Tafjordfjella

FINVÆR: Her på danskehytta i Tafjordfjella lå de to værfaste. Bildet er tatt under bedre væromstendigheter

Foto: Eva Jeanette Johnsen Den Norske Turistforening

Det var glatt opp til hytta, men de to klarte likevel å komme seg helt opp med snøscooter. Dermed ble paret fra Møre og Romsdal transportert ned til Grotli.

– I natt var været så fint, at de rett og slett fikk en måneskinnstur ned på scooter, forteller Bergheim.

Har ikke vært i nød

Etter en solbærtoddy på Grotli Høyfjellshotell valgte paret å reise hjem til Vestlandet i natt.

– De hadde antagelig en julemiddag som holdt på å bli kald, sier Bergheim.

Paret har hatt mat og ved på hytta disse dagene, og har sånn sett ikke vært i noen nød. Hytta har også strøm, og paret har vært i kontakt med politi og slekt via mobiltelefon.

Flere saker fra Innlandet