Hopp til innhold

Skibladners skorstein skal plasseres i en rundkjøring

Dersom du kjører forbi Gjøvik med bil, vil du snart kunne skue dette 7 meter høye, godt innrøkte, klenodiet fra Mjøsas hvite svane.

Skibladners skorstein selges

Den gamle skorsteinen på Skiblander skal nå pusses opp og plasseres i den mest traffikerte rundkjøringa på riksveg 4 i Gjøvik sentrum.

Foto: Fotomontasje / NRK

I 2009 kjøpte Gjøvik turistkontor og næringsrådet i Gjøvik-regionen den gamle skorsteinen på Skibladner. Målet var å plassere det sju meter lange metallrøret i den mest trafikkerte rundkjøringen på riksveg 4 i Gjøvik.

Skorsteinen ligger fortsatt urørt ved båthavna, men snart skal den ønske velkommen til byen, forteller turistsjef Arne Jørgen Skurdal:

– Jeg tror dette kommer til å bli et fint blikkfang inn mot Gjøvik. Det kommer til å bli en «snakkis», og hver gang du kjører forbi her så kommer folk til å si at dette er skorsteinen på Skibladner, sier Skurdal.

Det er lite som minner om sommer og båtliv der han står ved Mjøsas bredder. Den hvite svane, Skibladner, ligger i dvale, plenene er dekka av støv og grus og langs vannkanten klamrer isen seg fast til båtbryggene.

– Det er ikke sikkert vi hadde gjort det en gang til, men når vi først nå har kjøpt den må vi og lande det, sier Skurdal.

Litt rusten

Direksjonsformann i Oplandske Dampskipselskap, Bjørn Blichfeldt.

Styreleder i Oplandske Dambskibselskap, Bjørn Blichfeldt, tror skorsteinen kommer til å bli en fin markering ved Skibladnerhuset.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Like ved ligger et sju meter lang metallrør, delvis svøpt inn i rust. En gang i tida ble den brukt som skorsteinen ved moderskipet Skibladner. Men i 2009 ble den kjøpt av turistkontoret og næringsrådet i Gjøvik-regionen.

Tanken var å pusse opp skorsteinen og plassere den i den mest trafikkerte rundkjøringa på riksveg 4, i sentrum av byen. Men lite har skjedd i løpet av årene som har gått:

– Det har ikke vært en prioritert oppgave. Vi har nok av arbeidsoppgaver å drive med, så det er jo en medvirkende årsak til at det har tatt litt lengre tid enn det vi har ønsket. Men nå virker det som om vi er nærmere en løsning, sier turistsjef Arne Jørgen Skurdal.

For etter at Oppland Arbeiderblad i begynnelsen av mars stilte spørsmål ved skorsteinens framtid, har flere aktører meldt interesse for å bringe den tilbake til fordums prakt.

– Vi har ikke kjøpt katta i sekken

Nå satser turistsjefen på at det blir fortgang i arbeidet og at den alternative dekorasjonen etter hvert vil plasseres der den etter planen hører hjemme. Han er ikke av den oppfatning at skorsteinskjøpet var lite gjennomtenkt:

– Den viktigste motivasjonen vår var å støtte Skibladner. Skibladner har en såpass anstrengt økonomi at 70.000 kroner til den båten det kommer veldig godt med. Det var motivasjon nummer én. Når vi da først hadde kjøpt den, så måtte vi jo finne på noe med den, Jeg føler absolutt ikke at vi har kjøpt katta i sekken. Jeg ser litt lysere på det nå enn for bare én måneds tid siden, sier Skurdal.

Styreleder i Oplandske Dambskibselskap, Bjørn Blichfeldt, forteller at mange har reagert på at skorsteinen har blitt liggende så lenge etter at salget var et faktum:

– Vi har hatt mange forespørsler på det. Mange synes at den nå burde komme opp, og det synes jo i grunnen også vi. Nå får vi se hva som skjer, og håper at den kommer der som en fin markering rett ved siden av skibladnerhuset. Så det kan bli litt morsomt, sier Blichfeldt.

Og turistsjefen i byen er tydelig på at ...

– Skibladner hører til på Gjøvik. Det er her Skibladnerhuset er, det er her Skibladner seiler ut hver eneste dag hele sommeren. Så det er jo Gjøvik som er Skibladner-byen, sier han.