Skattejakt på Skibladner-lageret

I et båthus på Minnesund er det gjemt mange gamle gjenstander fra Skibladners historie.

Skattejakt Skiblandner

Skibladners gamle lagerrom ved Minnesund er fullt av gjenstander som en eller annen gang i tida har vært om bord på dampskip

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Skattejakt Skiblandner

Denne gamle maskinen aner ikke styreleder for Mjøssamlingene, Per Inge Høiberg hva er for noe. Er det kanskje noen som kan hjelpe?

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Før i tida hadde Skibladner sitt vinteropplag ved Minnesund – ikke på Gjøvik, som i dag. Her, ved sørenden av Mjøsa, ligger innlandets eneste sjøfartsmuseum. I et gammelt sjøhus fra 1801 er gjenstander fra Skibladner stuet vekk.

Per Inge Høiberg, som er styreleder for Mjøssamlingene, tar oss med på en aldri så liten skattejakt.

Sære ting

– For oss som har et museum er det klart at dette er verdifulle gjenstander. Vi kunne ha laget en egen Skibladner-utstilling av dette her, med litt sære ting, sier Høiberg.

Skibladner-lageret på Minnesund minner mye om et skikkelig roteloft. Over alt er det gjenstander som en eller annen gang i historien har vært om bord på Skibladner.

Høiberg finner fram en gammel såpekopp og en flott oljekanne. Han peker på gamle stoler, deler av et gammelt elektrisk anlegg, vannkanner og en flaske bayer fra Frydenlund bryggeri.

– Dem som jobba her på slippen var vel tørste når Skibladner var oppe til ettersyn og reparasjon. Men den flaska der er tom, da, sier Høiberg og ler.

Gamle Mjøs-bilder

På et vaklevorent bord ligger en haug med ymse gjenstander. Høiberg trekker fram et støvete bilde. Det er så støvete at man nesten må bruke fantasien for å se at det er to kuer ute på beite, med Mjøsa i bakgrunnen.

Det minner styrelederen om en historie fra Feiring:

Der var det en bonde som hadde ei ku, og denne kua skulle veterinæren komme og se på. Da veterinæren kom så han at kua gikk ute på et beite som var helt brunt; det var ikke et grønt gresstrå der, det var jo tidlig om våren. Så sier veterinæren: Hvorfor slipper du ut kua der? Den har jo ingenting å eta på? Og da svarer bonden veldig klokt: Jeg slipper a ut så hu kan få se Skibladner!

Flytevester og gamle klær

På en spiker henger det en håndfull flytevester med Skibladner-stempel, som neppe hadde passert dagens standard for godkjenning. Og fra en mørk krok stikker det opp ei gammel bok som kanskje hørte til i Skibladners bibliotek?

Noen særs velbrukte klær henger på en krok, og vitner om at jobben som ble utført på Skibladner til tider var en skikkelig møkkajobb.

Skattejakta på roteloftet kunne pågått i flere timer, for lagerbua rommer virkelig mye rart fra Skibladners fortid. Men det foreligger ingen planer om å vise fram disse gjenstandene for publikum.

– Vi har en Skibladner-utstilling stående i pakkhuset ved siden av her som sikkert kunne ha trengt en fornying, men den er fortsatt fullt brukbar. Å gå gjennom og få registrert det som er her … Bare det er en jobb som tilsier at en slik utstilling nok blir et par år fram i tiden, forklarer Høiberg.

Skattejakt Skibladner

Flytevestene fra gamle Skibladner har klart sett sine beste dager.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK