Hopp til innhold

Skal svømme Mjøsa på langs

Mandag formiddag kaster Stian Vikra seg ut i nordenden av Mjøsa. Målet er den andre enden, 100 km unna.

Stian Vikra

Stian Vikra har trent opp til 34 timer i uka for å nå målet sitt.

Foto: Geir Øyvind Gismervik

Stian Vikra fra Karmøy er en av Norges beste havsvømmere og tidligere marinejeger. Tidligere har han blant annet svømt den engelske kanal, Boknafjorden, Utsira-Karmøy og Sandeie-Skipavåg.

Nå står neste utfordring for tur, Mjøsa på langs. Det har aldri blitt gjort før.

Sjarmøretappen

– Det høres forferdelig ut, men nå starter egentlig sjarmøretappen. Det er jo all forberedelse og trening som er det harde, som for eksempel å stå opp halv seks og svømme ute, før du går på jobb. Jeg har trent opp til 34 timer i uka, forteller Vikra.

Stian Vikra

Her svømmer Stian Vikra over den engelske kanal.

Foto: Synnøve H. Cirotzki

– Vi kan gi liv videre

Målet med prosjektet er å bryte egne fysiske og psykiske grenser, og samtidig sette fokus på organdonasjon, med sitt prosjekt "Svøm for livet". Vikras engasjement begynte da søskenbarnet hans stod på venteliste for et nytt hjerte.

– Søskenbarnet min, Olav Eik Jakobsen, ventet lenge på et hjerte. Men da han til slutt fikk det, var det for seint. Han døde noen dager etter transplantasjonen. Det minste vi kan gjøre er å ta stilling til organdonasjon. Slik kan vi gi liv videre, sier Vikra.

100 km kun iført speedo


Mandag 1. juli kl. 11.30 kaster Vikra seg ut i Norges største innsjø fra Skibladnerbrygga for å svømme første etappe. Går alt etter planen, vil han bruke ni dager på de over 100 kilometerne, kun iført speedo.

– Sa det var 16 grader til mora mi..

Den største utfordringen blir faren for nedkjøling, det er forventet at vannet holder en temperatur på mellom 10 og 14 grader.

– Jeg har sjekket temperaturen og da var den 11,5 grader. Men siden mora mi er veldig bekymret så sa jeg til henne at den lå rundt 16 grader.

Svømmeren får hjelp av Røde Kors Østre Toten, Eidsvoll og Hurdal som stiller med frivillige som følger ham i båt og sørger for sikkerheten.

– Dette er en lagidrett, sier han.

– Ble sammenlignet med en hvalross

Men Stian var ikke spesielt god til å svømme da han var barn.

– Jeg var den dårligste i klassa mi på ungdomsskolen, og jeg ble brukt som eksempel på hvordan man ikke skal svømme. De sammenlignet meg med en hvalross, ler Vikra.

– Ikke mye fest og basar

Vikra innrømmer at han har sterk vilje og disiplin.

– Det er viktig å ha et mål, men det er egentlig ikke det du skal fokusere på. Det er veien til målet, det du må gjøre hver dag, som er viktig. Så det er ikke mye fest og basar, sier han.

Hege Kuhle

Hege Kuhle i Stiftelsen Organdonasjon ønsker Vikra lykke til!

Foto: Stiftelsen Organdonasjon
– Dette betyr mye

Hege Kuhle, daglig leder ved Stiftelsen Organdonasjon, ønsker Vikra lykke til.

Vi setter stor pris på denne type engasjement som Stian viser med svømmeprosjektet sitt. Det betyr mye for oss at frivillige skaper positive oppmerksomhet rundt organdonasjon. Økt bevissthet gir flere donorer som igjen redder liv, sier hun.

Flere saker fra Innlandet