Hopp til innhold

Skal ri på halvville hester gjennom Mongolia

For først gang skal nordmenn delta i det som betegnes som verdens tøffeste hesteløp. Blant dem er Chatrine Fodstad fra Tynset. Hun skal ri på halvville hester gjennom Mongolia.

For først gang skal nordmenn delta i det som betegnes som verdens tøffeste hesteløp. Blant dem er Chatrine Fodstad fra Tynset. Hun skal ri på halvville hester gjennom Mongolia.Created by InfoDispatcher

Chatrine Fodstad på treningstur i Lonåsen i Tynset. I augst deltar hun i Mongol Derby.

Rimen har lagt seg over landskapet i Lonåsen i Tynset og mellom de hvitdekte trærne dukker Chatrine Fodstad fram på en treningstur på hesteryggen. 5 dager i uka er hun nå ute på rideturer. Det trengs før hun i august neste år skal delta i Mongol Derby.

– Dette er jo kanskje oss rytteres svar på Birken, sier hun med latter i stemmen.

Men det blir nok mer alvor når hun om ni måneder er i gang med det som betegnes som verdens tøffeste hesteløp. Da er det 12 timer på halvville hester hver dag, 10 dager i strekk. Hun skal ri Djengis Khans postrute som går 1000 kilometer gjennom Mongolia.

(Saken fortsetter under bildet.)

Mongol Derby

Mongol Derby går over steppene i Mongolia og regnes om verdens tøffeste hesteløp.

Foto: "The adventurits"

– Tenkte først at det var galskap

Det første hun tenkte da hun hørte om rittet var at det var galskap.

– Men jo mer jeg ble dratt inn i det, jo mer tenkte jeg at dette er en unik mulighet til å oppleve Mongolia og ikke minst få testet egne evner og ferdigheter, sier Chartrine.

– Og slutte å røyke, tilfører sønnen.

– Og for å slutte å røyke ja, bekrefter Chatrine før hun bryter ut i latter.

– Må våge å leve

Chatrine Fodstad

Chatrine Fodstad trener nå fem dager i uka på hesteryggen.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

At løpet blir betegnet som farlig skremmer henne ikke.

– Ridesport i seg selv er en risikosport. Hvis man skal være redd for å skade seg eller at det skal oppstå farlige situasjoner drar man ikke på eventyr til Mongolia. Man må våge å leve, Sier Chatrine Fodstad.

Fram til august blir det mye trening og hele familien stiller opp. Chatrine bruker hver mulighet til å få trent.

– Jeg prøver å ha en hverdag der trening blir naturlig og legger det inn der det er mulig. Fjøset har vel blitt treningsstudioet mitt, sier hun.

Hun gleder seg til turen.

– Jeg kommer til kun å ha fokus på å ri så fort som mulig over steppene på litt halvville hester, og bli kjent med mongolene og deres kultur. Det er et eventyr og jeg tror det blir mest positivt, sier Chatrine.