Skal ha solgt 88 kilo egenprodusert marihuana

En mann i 50-åra er tiltalt for å ha dyrket store mengder cannabis i to hus i Ringsaker. Torsdag starter rettssaken mot ham i Hedmarken tingrett.

Hamar tinghus

Rettssaken mot mannen starter i Hedmarken tingrett i Hamar på torsdag.

Foto: Linda Vespestad

Ringsaker-mannen skal ha solgt 88 kilo marihuana til en eller flere personer på Østlandet. Han er i tillegg tiltalt for brudd på våpenloven.

– Stor sak

Mannen risikerer over seks års fengsel, hvis han blir dømt.

– Han er tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 162, tredje ledd. Det vil si grov narkotikaforbrytelse. Det er tale om et betydelig kvantum, og er en stor sak i vårt distrikt, sier aktor i saken, statsadvokat Iris Storås.

Ifølge tiltalen dyrket og oppbevarte Ringsaker-mannen cannabis fra 2004 til 2011.

Ifølge Hamar Arbeiderblad skal mannen ha erkjent cannabisproduksjonen, men mener det ikke er snakk om et så stort kvantum som tiltalen beskriver.

Det ble funnet minst 104 kilo plantemateriale i tørket tilstand. Politiet beslagla over 1000 planter fra de to boligene.

– Han er tiltalt for å ha tilvirket cannabis, for å ha hatt en såkalt cannabis-plantasje, og dette har funnet sted over flere år. Dette er en meget alvorlig narkotikaforbrytelse. Det er snakk om store mengder over en lengre periode.

I det ene huset skal mannen også ha hatt ni rifler i klesskapet og en hagle utenfor, i tillegg til flere vitale våpendeler og store mengder ammunisjon på kjøkkenet. Altså alt annet enn forskriftsmessig sikret.

Lang behandlingstid

Mannen ble pågrepet og siktet i 2011, og ble varetektsfengslet. Pågripelsen skjedde etter et samarbeid mellom Ringsaker lensmannskontor og en spesialgruppe som jobber med organisert kriminalitet i UP.

Det har dermed tatt nesten tre år fra saken ble kjent til den kommer opp i Hedmarken tingrett.

– Dette skyldes blant annet at det ble beslaglagt store mengder hjemme hos mannen, og det har tatt noe tid å få dette analysert. Blant annet har man vært interessert i styrkegraden, altså hvor sterkt dette plantemateriale har vært, og man har dermed måttet innhentet analyser fra utlandet som har tatt tid, sier Storås.

Mannens forsvarer John Arild Aasen har tidligere sagt til Hamar Arbeiderblad at den lange behandlingstiden må komme den tiltalte til gode.

Rettssaken starter i Hedmarken tingrett på torsdag.