Hopp til innhold

Skal ha begått nye overgrep etter at politiet pågrep ham

20-åringen fra Gudbrandsdalen skal ha begått flere nye seksuelle overgrep og krenkelser mot unge jenter lenge etter at politiet pågrep ham første gang sommeren 2013.

Statsadvokat Iris Storås snakker med forsvarer Kåre Lund.

ALVORLIG SEDELIGHETSSAK: Statsadvokat Iris Storås i samtale med 20-åringens forsvarer, advokat Kåre Lund i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Det kom fram da den omfattende sedelighetssaken startet i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag. Mannen er blant annet tiltalt for to voldtekter, tre tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år og 14 tilfeller av seksuell omgang med barn under 16 år.

Til sammen 46 jenter i alderen 12-18 år er fornærmede i saken.

Mannen erkjente bare delvis straffskyld etter tiltalen da han møtte i retten i dag, og benekter å ha brukt noen form for vold eller trusler overfor jentene.

Helsesøster varslet

Det var en helsesøster i Gudbrandsdalen som slo alarm i juli 2013 etter at en mor fortalte at datteren mente hun var blitt voldtatt av mannen. 3. juli ble mannen pågrepet av politiet og avhørt for voldtekten.

Ifølge statsadvokat Iris Storås, fortsatte han etter dette å begå nye seksuelle overgrep mot unge jenter. Han er blant annet tiltalt for seksuell omgang med mindreårige og for å ha forledet jenter til å ta seksualiserte bilder og filmer av seg selv.

– Ja, det er noe han har fortsatt med. Det er vanskelig å forstå at han ikke har tatt det inn over seg, sier Storås til NRK.

Ikke lukkede dører

Mannens forsvarer, advokat Kåre Lund, ønsker ikke å kommentere dette og viser til at 20-åringen skal forklare seg for retten.

På forhånd hadde forsvareren varslet at de ville be retten om delvis lukkede dører fordi mannen var redd for å bli hengt ut på sosiale medier. Tidligere skal han ha blitt hetset med seksuelle karakteristikker og omtalt med fullt navn, adresse, telefonnummer og registreringsnummer til bilen hans. Mannen var derfor redd for at det ville sitte privatpersoner som ville referere fra forhandlingene i retten.

Men mandag formiddag befant det seg stort sett mediefolk på tilhørerbenkene i rettssal 1 i Lillehammer, og forsvarere frafalt kravet om delvis lukkede dører.

Nekter for voldtekt

20-åringen sa seg ikke skyldig i de to alvorligste tiltalepunktene mot ham som omhandler voldtekt av to mindreårige jenter.

Den ene jenta har forklart at hun skal ha blitt voldtatt av mannen inne i en bil sent på høsten 2012. Den andre jenta har forklart at hun ble voldtatt av mannen inne i et hus i Gudbrandsdalen i mai 2013.

Mannen erkjente i retten ett tilfelle av seksuell omgang med ei mindreårig jente på bare 12 år og ett tilfelle av seksuell omgang med ei jente som var under 16 år.

Han vedgår også å ha sendt seksualiserte bilder av seg selv til en rekke jenter og for å ha lagret seksualiserte bilder av jentene på sin PC.

Mannen nektet i retten for å ha smittet eller utsatt jenter for smitte med en kjønnssykdom slik han er tiltalt for.