Skal du sove ute i natt?

I natt markeres friluftslivets år ved at folk oppfordres til å tilbringe natten utendørs. Del gjerne bildene dine fra #nattinaturen med oss!

Telttur

KALDT: Det kan være kaldt å sove ute, men hvis du forbereder deg kan det bli en flott opplevelse!

Foto: Jan Kenneth Gussiås / Den Norske Turistforening

Flere steder i Oppland og Hedmark, og i resten av landet, er det arrangementer i dag. 13. januar markerer at friluftsåret 2015 offisielt skal begynne.

Skal du sove ute? Del gjerne bildene dine med oss! Bruk #nattinaturen og #nrkhedopp på Instagram, + emneknagg med stedet du sover på. Du kan også sende oss bildet på epost, ho@nrk.no. Skriv litt om bildet, og hvor du skal sove!

Over hele landet blir det arrangementer knyttet til det første arrangementet i friluftslivsåret, vi gir deg en oversikt over hva som skjer i Innlandet litt lenger nede i saken!

Rolv Kristen Øygard med fakkelen som markerer friluftslivets år i Skjåk.

FAKKEL: Rolv Kristen Øygard med fakkelen som markerer friluftslivets år i Skjåk

Foto: Skjåk kommune

24 timer ute i Skjåk

Friluftslivets år 2015 er en del av Nasjonal strategi for et aktivt friluftsliv som Klima- og miljødepartementet presenterte i august 2013. Friluftslivets år har tidligere blitt arrangert i 1993 og i 2005.

Skjåk kommune har hatt sitt helt eget opplegg rundt natt i naturen, og utvidet det til helt døgn! Deriblant arrangerte de et eget fakkeltog for ungene i bygda, med ordfører Rolv Kristen Øygard som fakkelbærer.

Dette skjer i kveld i Oppland og Hedmark:

  • Gjøvik: DNT Gjøvik skal åpne Friluftslivets år på Gamle Torsætra kl 1900. Her skal blant annet ordførerne Bjørn Iddberg og Hans Seierstad krype i posen.
  • Skjåk: Fakkelstafett og 24 timer ute. Med blant annet ordfører Rolv Kristen Øygard, sogneprest Kåre Gloslie og pensjonert GD-journalist Elias Sperstad.
  • Hamar: Lommelykttur i Klukhagan. Ordfører Morten Aspeli og Hamar og Hedemarkens Turistforenings styreleder Kristen Bartnes vil markere at 2015 er Friluftslivets år. Overnatting i gapahuk!
  • Våler: Overnattingstur til Blåenga. Friluftelever fra Våler ungdomsskole og Solør videregående skole deltar. Elever i 5-7 klasse kan delta dersom de kan stille med voksen ledsager. Alle som ønsker og kan er ellers velkommen til å være med!
  • Gausdal: Åpning av Friluftslivets år med #nattinaturen ved Friluftslinja på Gausdal videregående skole og Gausdal skilag. Linflåa ved Segalstad bru. Flere aktiviteter rundt om i kommunen.
  • Nordre land: Friluftsarrangement i regi av Nordre Land kommune v/ Frisklivssentralen, Den Norske turistforening og Land Fjellsportgruppe. Det offisielle programmet starter i «Trollskogen» rett ved skolene kl 18.00 med variert program utover kvelden. Det vil også være mulighet for å overnatte ute under åpen himmel eller i stortelt med ovn.
  • Lom: Ordførar Bjarne Eiolf Holø i Lom utfordrer nabo-ordførerene Iselin Jonassen i Vågå og Rolv Kristen Øygard i Skjåk til å være med å ligge ute. Selve overnattingen vil foregå utenfor Utgard i Lom. Nattprogram med foredrag om friluftsliv i Utgard fra kl 21 om kvelden. Servering av varm kveldsmat.
  • Øyer: Ordfører Mari Botterud har utfordra alle ungene i Øyer til felles skitur i anledning friluftslivets år. Etter skoletid i dag kommer elevene til Hafjell, der de tar gondolen opp og kjører på ski ned igjen. Etterpå får alle taco på Ryk og Reis.
  • Lillehammer: Ordfører Espen Johnsen skal sove ute i Søndre Park sammen med speidere. Det blir bål, øksekasting med mere. Det ventes over 100stk som skal sove ute i parken.

Har du opplysninger om arrangementer som hører hjemme på denne lista? Send oss en epost! ho@nrk.no