Skal diskutere Øygards framtid

Klokken seks i ettermiddag samles ledelsen i Vågå Arbeiderparti i kommunestyresalen på rådhuset i Vågå for å diskutere i hvilken grad Øygard vil fortsette som ordfører i bygda.

Rune Øygard

I kveld skal Våga Ap vurdere tilliten til Rune Øygard.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Vågå Arbeiderparti skal klokken 18.00 i ettermiddag avholde et hastemøte, der tilliten til den tiltalte ordføreren skal vurderes.

Cirka klokken 20.00 vil partiet holde en pressekonferanse som kan følges direkte på NRK sine nettsider.

Ba Øygard om å trekke seg

Etter fredagens runde i retten i overgrepssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard, hvor det kom fram hva slags kommunikasjon han har hatt med den fornærmede jenta på Skype, reagerte mange i det politiske miljøet kraftig.

Fredag uttalte partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen til NRK atRune Øygard ikke bør fortsette som ordfører i Vågå.

Sødag kveld informerte Kjersti Stenseng, partisekretær i Oppland Arbeiderparti om at Oppland Ap har vedtatt å uttrykke mistillit overfor den overgrepstiltalte ordføreren.

Statsminister Jens Stoltenberg sa i Politisk Kvarter mandag morgen at han ikke har tatt stilling til om Øygard er skyldig i det han er tiltalt for. Likevel ba han Øygard om å gå:

– Vårt råd er at han trekker seg. Vi mener at det som er kommet frem, og som ikke er bestridt, er av en sånn karakter at det er uforenlig med den tilliten en ordfører bør ha, forklarte Jens Stoltenberg.

Partiledelsen i Vågå skal i kveld diskutere tilliten til den tiltalte ordføreren, og har uttalt at de vil ta en selvstendig avgjørelse, uavhengig av hva partiet sentralt mener.

Vil ikke gå av som ordfører

Fredag nektet ordføreren at han vil gå av som ordfører, men lørdag opplyste Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, at han åpnet for å trekke seg.

Hun ville ikke gå inn på hvordan han vil forholde seg til et mulig vedtak om mistillit fra Vågå Ap.

– Det har vi ikke drøftet ennå, men det må han forholde seg til på en profesjonell måte. Han er politiker, og vet hvordan han skal håndtere det. Han har også en vurdering rundt om han skal trekke seg selv, men det har ikke vi konkludert med foreløpig, forklarte Larsen.

I føge kommunelovens paragraf 9 kan ikke en sittende ordfører sparkes. Et kommunestyre velger ordføreren for en hel valgperiode, og kan dermed ikke skifte ordfører.

Øygard kan derimot selv søke kommunestyret om fritak for et kortere tidsrom eller for resten av valgperioden.