Skal avlive importerte gatehunder

Hundene som en Lillehammer-kvinne innførte fra Romania tidligere i år, skal nå avlives. Det er Mattilsynets endelige vedtak.

Solfrid Åmdal ved Mattilsynets hovedkontor sier at de nå har stadfestet vedtaket om at de to ulovlig importerte hundene skal avlives.

– Dette vedtaket er nå endelig, forklarer hun.

Det var i april i år at Mattilsynet fikk tips om at hundene ble hentet på Gardermoen. Ifølge Wenche Aamodt Furuseth, regiondirektør i Mattilsynet i Hedmark og Oppland, mistenkte de kvinnen for å drive kommersielt, på den måten at hun hadde tenkt å selge hundene.

Mattilsynet tok da raskt kontakt med kvinnen, og fattet deretter vedtak om hjemmekarantene. Dette for å sikre at hundene ikke kom i kontakt med andre dyr eller mennesker.

Ulovlig import av hunder

Men Mattilsynet fattet videre vedtak om å avlive hundene. Dette påklaget kvinnen, som mente hun hadde importert hundene for å ha dem i privat eie, og således ikke hadde gjort noe galt.

Saken ble dermed sendt til en ny runde i Mattilsynet, men klagen ble altså ikke tatt ikke til følge.

Mattilsynet mener at hundene er innført ulovlig, noe som i seg selv kan være grunnlag for avlivning.

Hadde ikke dokumentasjon

– Eier kan heller ikke fremlegge de dokumentene som reglene krever. Uten dokumentasjon har vi ingen garanti for at hundene ikke er smittefarlige, opplyser tilsynsdirektør i Mattilsynet Kristina Landsverk i en pressemelding.

Mattilsynet opplyser at de jobber hardt for opprettholde norske hunders gode helse.

– Dersom dyrevenner som adopterer hunder til Norge bruker sitt engasjement i landene der hundene befinner seg, kan det bidra til at vesentlig flere hunder får det mye bedre der de er. Samtidig unngår vi faren for spredning av smittsomme sykdommer til Norge, sier Landsverk.

Det lyktes ikke NRK å komme i kontakt med kvinnen som har importert hundene.