Hopp til innhold

I år får de ikke fylle sekkene med telefonkataloger

I fjor syklet folk over fjellet med telefonkataloger, spiker og fugemasse i sekken. Det skal de ikke få muligheten til i år.

Morten Bjerkås og Gunnar Elvsveen

Gunnar Elvsveen sjekker at Morten Bjerkås har alt han trenger i sekken før start.

Foto: Aud Ingebjørg Barstad / NRK

Det er jo sånn at birkebeinerne skal ha minst 3,5 kilo i sekken over fjellet. De fleste er fornuftige og pakker med seg mat og klær, men det finnes de som gjør ting på sin egen måte.

– I fjor fant vi mye rart i sekkene til deltagerne. Noen hadde pakket spiker, blandebatteri, fugemasse og en telefonkatalog, sier Tone Lien i Birkebeinerrittet.

Det skulle vise seg å være ubrukelige remedier når temperaturen på fjellet falt til to grader.

– Vi vil ikke oppleve det samme som i fjor en gang til. Derfor sjekker vi nå sekkene til folk, sånn at vi vet at de har med seg nødvendig utstyr.

Sjekker ved start

Sekkekontroll
Foto: Aud Ingebjørg Barstad / NRK

Alle sekker blir sjekket ved målgang, men for at flere skal unngå å bli disket, blir det foretatt stikkprøver ved start også.

Morten Bjerkås fra Rennebu har sykla Birken tre ganger tidligere, og blir sjekket av kontrollør Gunnar Elvsveen.

– Jeg har pakket fornuftig. I sekken har jeg votter, vindjakke, to sykkelslanger, dekkspaker, patroner, mat og en ullskjorte, ramser han opp.

– Godkjent, sier Gunnar Elvsveen, og leter seg videre i rekkene.

Hadde sand i sekken

Under fredagens ritt fant Elvsveen sand i en av deltagersekkene.

– Jeg vet ikke hva den deltageren tenkte. Kanskje han ville sikre seg med strøsand hvis det ble glatt?

Også i dagens puljer blir folk plukket ut. En roper noe om å få låne en genser, slik at sekkeinnholdet blir godkjent. Andre er mindre heldige, og må bort til sportsbutikkene som holder stands ute i gata for å handle inn nødvendig utstyr.

– Vi har satt opp flere busser for de som må bryte, men folk må kunne ta vare på seg sjøl. Vi står ikke rundt hver sving, sier Tone Lien.

Flere saker fra Innlandet