Hopp til innhold

I år får de ikke fylle sekkene med telefonkataloger

I fjor syklet folk over fjellet med telefonkataloger, spiker og fugemasse i sekken. Det skal de ikke få muligheten til i år.

Morten Bjerkås og Gunnar Elvsveen

Gunnar Elvsveen sjekker at Morten Bjerkås har alt han trenger i sekken før start.

Foto: Aud Ingebjørg Barstad / NRK

Det er jo sånn at birkebeinerne skal ha minst 3,5 kilo i sekken over fjellet. De fleste er fornuftige og pakker med seg mat og klær, men det finnes de som gjør ting på sin egen måte.

– I fjor fant vi mye rart i sekkene til deltagerne. Noen hadde pakket spiker, blandebatteri, fugemasse og en telefonkatalog, sier Tone Lien i Birkebeinerrittet.

Det skulle vise seg å være ubrukelige remedier når temperaturen på fjellet falt til to grader.

– Vi vil ikke oppleve det samme som i fjor en gang til. Derfor sjekker vi nå sekkene til folk, sånn at vi vet at de har med seg nødvendig utstyr.

Sjekker ved start

Sekkekontroll
Foto: Aud Ingebjørg Barstad / NRK

Alle sekker blir sjekket ved målgang, men for at flere skal unngå å bli disket, blir det foretatt stikkprøver ved start også.

Morten Bjerkås fra Rennebu har sykla Birken tre ganger tidligere, og blir sjekket av kontrollør Gunnar Elvsveen.

– Jeg har pakket fornuftig. I sekken har jeg votter, vindjakke, to sykkelslanger, dekkspaker, patroner, mat og en ullskjorte, ramser han opp.

– Godkjent, sier Gunnar Elvsveen, og leter seg videre i rekkene.

Hadde sand i sekken

Under fredagens ritt fant Elvsveen sand i en av deltagersekkene.

– Jeg vet ikke hva den deltageren tenkte. Kanskje han ville sikre seg med strøsand hvis det ble glatt?

Også i dagens puljer blir folk plukket ut. En roper noe om å få låne en genser, slik at sekkeinnholdet blir godkjent. Andre er mindre heldige, og må bort til sportsbutikkene som holder stands ute i gata for å handle inn nødvendig utstyr.

– Vi har satt opp flere busser for de som må bryte, men folk må kunne ta vare på seg sjøl. Vi står ikke rundt hver sving, sier Tone Lien.