Sjekk supermånen over Lysgårdsbakken!

Søndagens fullmåne var vanskelig å fotografere, men det var noen som fikk et bedre resultat enn andre.

Supermåne over Lysgårdsbakken

MÅNELYST: Fotograf Geir Olsen fikk dette blinkskuddet søndag kveld. Månen er åtte prosent større enn en gjennomsnittlig fullmåne. Bildet er opprinnelig i høydeformat, men er justert til breddeformat på svart bakgrunn.

Foto: Geir Olsen

Mannen bak fotografiet heter Geir Olsen, mangeårig fotograf både i VG og lokalavisa på Lillehammer, GD. Han var som mange andre ute søndag kveld for å fotografere fullmånen, som var større enn normalt.

– Utfordrende å fotografere

Mens mange sleit med å få til gode bilder av den sterkt lysende månen, fikk Olsen et skikkelig blinkskudd:

– Jeg sto ganske lavt i skogen bak Håkons hall. Jeg brukte teleobjektiv og stativ, forklarer han.

Han sier at det var utfordrende å ta bildet, for det var et stort lysspenn mellom den opplyste Lysgårdsbakken og månen. Dermed nyttet det ikke med lang lukkertid og liten blender.

– Derfor ble det en gylden middelvei. Bildet ble tatt med ganske avansert fotoutstyr, men det viktigste var at det ble tatt i en såkalt raw-fil. Det går an å benytte gråfiltre også sier Olsen.

Han sier at han justerte lyset noe i Photoshop, men at det ellers ikke er noe juks i bildet.

Geir Olsen

FOTOGRAF: Geir Olsen har lang fartstid som fotograf, og han sier at det lønner seg med en del spesialutstyr til for å få et godt bilde av fullmånen.

Foto: privat

Supermåne

– Årsaken til den uvanlig store månen søndag, er at den befant seg nærmest oss i sin avlange bane: Dette inntraff samtidig som det var fullmåne, opplyser astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og science fiction-forfatter og vitenformidler Anne Mette Sannes.

Månen var full søndag klokka 16.46 og vil være nærmest jorda klokka 10.45 mandag morgen. Den befinner seg da 357.492 kilometer fra Jorden.

– Månen kommer til å være nesten 8 prosent større og lyse 16 prosent sterkere enn en gjennomsnittlig fullmåne, opplyser Sannes og Ødegaard.

Første av tre

Går du glipp av nattens supermåne, er det ingen grunn til å fortvile. Søndagens superfullmåne er nemlig den første av tre supermåner. De neste finner sted 1. januar og 31. januar.