Amerikanerne digger Sissel med bukkehornet

Bukkehorn- og lur-artist Sissel Morken Gullord, som ble kjent gjennom Disney-filmen Frost, har nylig debutert på den amerikanske direktekanalen TedX.

Sissel Morken Gullord på TedX

BUKKEHORN-ARTIST: Sissel Morken Gullord i aksjon på TedX. Hun forteller om Frost-filmen og om hvordan hun begynte å spille på ur-instrumentet.

Foto: Stein Erik Gustavsen

– Dette betyr mye for meg, og jeg har fått mye oppmerksomhet etter foredraget, forklarer Sissel, som til daglig bor på Biri i Oppland.

Hun holdt sitt eget TedX-foredrag i Arendal i september, hvor hun fortalte om hvordan en ansatt i Disney hadde kommet over en youtube-video hun hadde lagt ut for flere år siden, hvor hun spiller bukkehorn på setra.

Sissels bukkehorn i Disney-film

VIDEO: Melodien på videoen heter 'Ensom lokk', og det er Sissel som har laget den. Videoen er tatt i forbindelse med nyheten om at artisten skulle være med i Frost-filmen.

Sprer ideer

TedX er en amerikansk foredragskanal på Youtube, som sprer foredrag fra hele verden. Mottoet til kanalen er «Ideas worth spreading», og den ideelle organisasjonen som står bak, er opptatt av at de som skal holde foredrag, ikke skal ha politiske eller religiøse bindinger. De får heller ikke betalt for å snakke på kanalen.

TedX tok for alvor av i Norge da NRKs Thomas Hellum holdt sitt foredrag om sakte-TV.

Organisasjonen sender fra flere steder i verden, blant annet Arendal. Det var leder her, Celine Thomassen, som plukket opp Sissel og ville at hun skulle fortelle om hvordan hun havnet som bukkehorn-artist i en stor Disney-film.

Celine Thommesen

STOLT: Celine Thommesen i TedX Arendal sier at de har forsøkt å få Sissel en stund, og at de endelig lyktes i september.

Foto: Tedx

– Vi har ønsket oss Sissel til oss i lengre tid, og endelig passet det, forteller hun, og sier at foredraget til Sissel har vakt oppsikt blant det amerikanske publikummet.

Disney ble begeistra

Hun forteller at foredraget gikk «rett hjem» hos publikum, og at det har kommet tilbakemeldinger fra hele verden i etterkant, særlig fra USA.

– Den norske ambassaden har delt det på sine sosiale medier, det samme har Disney. Sissel er helproff, og hun treffer både i Norge og globalt, sier Thomassen.

Sissel selv bekrefter at hun har fått mye oppmerksomhet etter foredraget, og at det har kommet konkrete henvendelser fra både Italia og Frankrike, og enda flere fra USA.

– Jeg tror det er det autentiske ved musikken min de liker. Særlig bukkehorn og «hujing» (type kulokk, journ.anm.) - altså det ekte og autentiske – er det som treffer flest. Og Disney er helt i hundre, og det er hyggelig, sier Sissel, som kan bekrefte at hun er i jevnlig kontakt med tegnefilm-giganten.

Akkurat nå jobber de med en oppfølger til den første Frost-filmen. Sissel vet ikke om de skal ha med bukkehorn i oppfølgeren, ei heller om hun i tilfelle blir valgt.

– Men jeg håper i så fall at foredraget mitt var et godt innsalg, ler hun.