Hopp til innhold

– Det er vanskelig å ha kontroll på alt hva sinte og frustrerte bønder kan finne på

Det er voldsom misnøye blant norske bønder etter bruddet i jordbruksoppgjøret. Flere steder planlegges det aksjoner.

Einar Myki

MATAKSJONER: Leder i Hedmark Bondelag Einar Myki sier at det kan bli stopp i utsending av enkelte matvarer til butikkene når bønder nå aksjonerer mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

I Hamar samlet mange bønder seg onsdag morgen for å protestere mot det de mener er et svært dårlig tilbud fra staten i jordbruksoppgjøret.

Tirsdag brøt bøndene forhandlingene med landbruksminister Sylvi Listhaug. Bondelaget sier de valgte å bryte med staten fordi de mener regjeringen ikke har vist forhandlingsvilje.

Leder i Hedmark Bondelag Einar Myki, sier at forbrukerne vil kunne bli rammet når bøndene viser muskler.

– Det er vanskelig å ha kontroll på alt hva sinte og frustrerte bønder kan finne på. Jeg registrerte på nyhetene i går kveld at det både var brent bål i Rogaland og helt ut melk i Bergen. Mange virkemidler vil bli tatt i bruk, men vi bruker litt forskjellige virkemidler rundt omkring. Vi får se etter hvert hva som skjer, sier Myki.

Han sier at bøndene nå vil ble veldig synlig i trafikken og på gatebildet. I tillegg kan tilbudet av matvarer i butikkene bli rammet.

– De kan nok skje at det vil bli stopp på utsending av noen matvarer til butikker i løpet av noen dager nå, sier han.

Se TV-reportasje fra aksjonen i Hamar (artikkelen fortsetter under videoen.)

Bønder aksjonerte i Hamar etter bruddet i landbruksforhandlingene.

Bønder aksjonerte i Hamar etter bruddet i jordbruksforhandlingene.

Markerer skuffelse

Sammen med Hedmark Bygdeungdomslag og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelforbund markerer Hedmark Bondelag i dag sin skuffelse gjennom en samling i Hamar sentrum.

– Det ble brudd fordi det tilbudet vi fikk lagt fram fra Erna Solberg og regjeringen ikke på noen måte svarer opp til de målene de selv har satt om økt matproduksjon. Vi mener vi la fram et krav som gjenspeiler hva som er nødvendig for å øke matproduksjonen i takt med befolkningsveksten. Faktisk så har stortingets næringskomité sagt at de ønsker økt selvforsyningsgrad. Og det er jo enda kraftigere, sier Myki.

Han sier at bruddet i forhandlingene med staten om jordbruksoppgjøret skyldtes at det ble tilbudt for lite penger og at fordelingen av pengene var feil.

– Viste ikke forhandlingsvilje

Einar Myki

SAMLET TIL AKSJON. Mange bønder samlet seg onsdag morgen i Hamar for å protestere mot tilbudet fra staten i jordbruksoppgjøret.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Bondelagslederen mener at regjeringen har gjort en sterk omprioritering og nå vrir pengestøtten slik at de aller største produsentene får mer.

De små og mellomstore kommer faktisk ut med et minusoppgjør. I hvilke andre lønnsoppgjør ville det blitt akseptert at man fikk mindre betalt neste år enn i år? Når de heller ikke viste en forhandlingsvilje, så vi ikke mulighet for å komme i havn med en avtale, sier Myki.

Også leder i Oppland Bondelag, Trond Ellingsbø, sier han er kraftig provosert.

– Ofte har jeg vært mer skuffa enn forbanne, men nå har dem gjort meg forbanna. Det blir så det merkes for publikum, dessverre. Men slik er det når vi er i brudd og vi er forbanna, sier han.

Landbruksminister Sylvi Listhaug har tilbudt bøndene en økning på 150 millioner kroner sammenlignet med fjoråret. Det tilsvarer bar 10 prosent av bøndenes åpningskrav i forhandlingene som var på 1.500 millioner kroner.

Flere saker fra Innlandet