Bonde siktet for å ha fått 40 millioner urettmessig - slått konkurs

En bonde fra Glåmdalsdistriktet skal ha mottatt 40 millioner kroner urettmessig fra Gartnerhallen. Nå er bonden slått konkurs.

Glåmdal tingrett

TINGRETTEN: I forrige uke gikk rettsmøte i Glåmdalen tingrett der Gartnerhallen ønsket å slå bonden konkurs. Ifølge Glåmdalen fikk Gartnerhallen medhold i sin begjær og bonden er nå slått konkurs.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Bonden er siktet for medvirkning til underslag i Gartnerhallen, men nekter straffskyld.

I juni innrømmet en ansatt i Gartnerhallen at han urettmessig har utbetalt nesten 50 millioner kroner i løpet av ti år. Han er siktet for grovt økonomisk underslag.

Av disse 50 millionene skal 40 millioner ha gått til bonden fra Glåmdalsdistriktet, som leverte poteter til Gartnerhallen.

Beslagla penger

Økokrim etterforsker saken, og har tatt beslag i bondens penger. Dermed har Gartnerhallen begjært ham konkurs, skriver Glåmdalen.

– Nå har han ikke penger til å betale de løpende utgiftene på gården, og derfor er avlingene også i fare. Jeg synes Økokrim kunne ha ventet med å båndlegge midlene hans til straffesaken er avgjort, sier bondens forsvarer Rasmus Dannevig Woxholt til Glåmdalen.

Han har anket konkurskjennelsen fra Glåmdal tingrett videre til lagmannsretten.

Geir Langhelle

40 MILLIONER: Ifølge bobestyrer Geir Langhelle skal bonden skylde Gartnerhallen 40 millioner kroner.

Foto: Vera Wold / NRK

Advokat Geir Langhelle, som er oppnevnt som bostyrer, mener konkursen er rett. Ifølge han skal bonden ha mottatt 60 millioner kroner fra Gartnerhallen.

– Han har levert varer for 20 millioner kroner, og dermed skylder han 40 millioner kroner, sier Langhelle til Glåmdalen.

Uenige om sum

Gartnerhallen mener at bonden urettmessig har fått utbetalt 40 millioner kroner, mens bonden mener han har mottatt 18 millioner kroner og at dette var lån.

Arnt Foss

IKKE VANLIG: Ifølge daglig leder i Gartnerhallen, Arnt Foss, er det ikke vanlig praksis at de gir lån til sine produsenter.

Foto: Gartnerhallen SA

Ifølge Nationen har bonden forklart at han har mottatt kreditter til drift av gården, og at pengene har gått til investeringer i jord.

Daglig leder i Gartnerhallen, Arnt Foss, har tidligere sagt til Nationen at det ikke er vanlig praksis at de gir lån til sine produsenter.

Det var Gartnerhallen sjøl, sammen med en revisor, som oppdaget underslaget, og tok deretter kontakt med Økokrim. I begynnelsen av juni ble saken anmeldt.