Siktet for å ha tent på huset til dommer

Nesten to år etter brannen i huset til sorenskriveren i Hamar har politiet siktet en mann som de mener har tent på boligen.

Boligbrannen i Hamar

Huset som tilhørte sorenskriveren i Hamar brant ned i juli 2013. Nå har politiet siktet en mann, etter mordbrannparagrafen.

Foto: Knut Sveen / NRK

Det var natt til mandag den 22. juli i 2013 at det begynte å brenne i et bolighus i Borchgrevinks gate i Hamar. Huset tilhørte sorenskriveren i Hedmarken tingrett.

Nesten to år etter brannen mener politiet det er grunnlag for å å sikte en mann for å ha tent på sorenskriverboligen. Mannen, som er i slutten av 30-årene, blir siktet etter mordbrann-paragrafen for mordbrannforsøk. Ingen personer omkom i brannen, men sorenskriverens datter og hennes venninne befant seg i huset da brannen oppsto.

– Mannen vil bli fremstilt i løpet av dagen for fengsling i Oslo tingrett, siktet for dette forholdet, sier politiadvokat Anne Cathrine Ingulstad Aga.

Hun sier at politiet kommer til å begjære ham for varetektsfengsling i fire uker, og den første tiden med isolasjon.

Brann hos sorenskriveren i Hamar

Sorenskriverboligen ble totalskadet under brannen.

Foto: Politiet

Sitter på stort materiale

I oktober 2013 besluttet Riksadvokaten at saken skulle etterforskes ved oslopolitiets seksjon for organisert kriminalitet, med bistand fra Hedmark politidistrikt. Og det er en omfattende og grundig etterforskning som har ført til siktelsen.

– Vi har etterforsket saken helt siden brannen skjedde, og vi sitter på et stort materiale, så det er den samlede etterforskningen over tid som gjør at vi har kommet dit vi er i dag, sier politiadvokaten.

– Svært alvorlig sak

Aktor Anne Cathrine Aga

Politiadvokat Anne Cathrine Ingulstad Aga sier det er en omfattende etterforskning som har ledet frem til siktelsen.

Foto: Ellen Sporstøl / NRK

Ingulstad Aga har tidligere uttalt til NRK at politiet ser på brannen som en svært alvorlig sak.

– Det er et anslag mot sorenskriveren, mot selve embetet og hans utførelse. Vi ser på det som et angrep på selve rettsvesenet, og det ser vi meget, meget alvorlig på, sier Ingulstad Aga.

Det har ikke vært noe avhør av den siktede mannen på lang tid.

Fortsatt interessert i tips

Politiet har vært åpne og henvendt seg til publikum om at de ønsker tips. De utlovet en dusør på 100.000 kroner for tips som kunne føre til oppklaring av brannen. Og de er fortsatt veldig interessert i informasjon fra publikum.

– Alle observasjoner rundt denne gjerningsdagen, natt til 22. juli, er fortsatt svært interessante. Ingen informasjon er for liten, avslutter Ingulstad Aga.

Familien tilfreds med utviklingen

Svein Holden

Svein Holden er sorenskriverens bistandsadvokat. Han sier at familien er tilfreds med utviklingen i saken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Bistandsadvokaten for sorenskriveren, Svein Holden, ble orientert om siktelsen i går.

– Familien er glad for at politiet nå er kommet et godt skritt nærmere i etterforskningen, og håper at de nå vil få klarhet i hva som skjedde denne natten, sier Holden.

Han sier det vil være svært viktig å få oppklart saken.

– Det er viktig i alle saker som har en så alvorlig karakter som dette, men i denne saken er det tilleggsdimensjonen at han har sin rolle som dommer, og det gjør dette svært alvorlig.