Siktelser for heleri kan bli utvidet

En mann fra Hedmarken er siktet for trygdebedrageri for over 400 000 kroner og heleri for over én million kroner. Politiet utelukker ikke at siktelsen kan bli utvidet.

Hamar politihus

Politiet i Hamar har siktet flere personer i en sak der de etterforsker trygdesvindel og heleri. En mann er varetektsfengslet i fire uker.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Mannen ble pågrepet den 5. mai mistenkt for grovt trygdebedrageri.

Han ble avhørt og siktelsen ble utvidet til også å gjelde grovt heleri, noe som har en strafferamme på fengsel i inntil seks år.

– Helerisiktelsen gjeldet et beløp på over én million kroner, og trygdesvindelen er på litt under en halv million kroner. Saken fremstår som stor på nåværende tidspunkt, og det kan ikke utelukkes at siktelsen blir utvidet, sier politiadvokat Richard Røed til NRK.

«Betydelig pengeflyt»

Det var Hamar Arbeiderblad som først skrev om saken, og at en mann den 7. mai ble varetektsfengslet i fire uker. De første to ukene er i fullstendig isolasjon.

– Politiet mener at det er fare for bevisforspillelse, hvis han løslates på nåværende tidspunkt.

Richard Røed

Politiadvokat og leder for Økokrim-seksjonen i Hedmark politidistrikt utelukker ikke at siktelsen mot mannen blir utvidet.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Politiet mener at mannen har mottatt penger som kommer fra kriminelle forhold, fordi mannen tilsynelatende har en romslig økonomi som ikke kan forklares.

Noe også Hedmarken tingrett viser til i fengslingskjennelsen: «Hans oppgitte inntekter samsvarer i liten grad med den relativt betydelige pengeflyt som har vært over konti som siktede har eller disponerer, en pengeflyt som siktede, slik retten vurderer, i liten grad har kunnet gi noen rimelig god forklaring på.»

Tingretten er også enig med påtalemyndigheten da det gjelder faren for bevisforspillelse, hvis mannen ikke settes i fullstendig isolasjon i begynnelsen av etterforskningen: «Det er, etter rettens vurdering, av vesentlig betydning at siktede ikke får mulighet til å kommunisere med andre, ikke får mulighet til å påvirke personer som politiet trenger å avhøre i saken.»

Flere siktet

Mannen er tilknyttet en restaurant, og politiet mener at han har jobbet, mens han har mottatt sykepenger. Flere personer er siktet i saken.

– Ingen av disse siktelsene er frafalt foreløpig, sier Røed.

Politiet skal nå foreta flere avhør i saken, og skal gå igjennom en stor mengde beslag de gjorde i forbindelse med pågripelsen.

– Etterforskning pågår bredt, og det er mye beslag som skal gjennomgås både papirbeslag og elektronisk hjelpemidler sånn som iPad, datamaskiner og telefoner. Det er en krevende etterforskning.