Hopp til innhold

PST har satt inn sikkerhetstiltak rundt Geirr Lystrup

Visesanger og forfatter Geirr Lystrup har fått hemmelig telefonnummer og har fått fjernet navnet fra postkassen på oppfordring fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Geirr Lystrup

Artist og forfatter Geirr Lystrup presenterer boka og CD-en 'Fortell fra Spania, Tobben' på Litteraturhuset i Oslo tirsdag formiddag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Lystrup lanserte tirsdag boken Fortell fra Spania, Tobben!. Den danske tegneren Kurt Westergaard har illustrert boken.

Westergaard skulle delta under lanseringen tirsdag men fikk beskjed av norsk og dansk sikkerhetspoliti om å forlate Norge.

Karikatur-tegneren

Kurt Westergaard

Karikaturtegner Kurt Westergaard ble bedt av PST tidligere denne uka om å forlate Norge. Han skulle egentlig ha deltatt på lanseringen av Lystrups bok på tirsdag.

Foto: HENNING BAGGER / Afp

30. september 2005 trykket den danske avisen Jyllands-Posten tolv karikaturtegninger av profeten Muhammed. Tegningene var laget av Westergaard.

Flere europeiske aviser valgte etter hvert å sette karikaturene på trykk, blant annet den kristne, norske avisen Magazinet, som trykket dem i januar 2006. Mange muslimer opplevde publiseringen som en provokasjon og det oppsto opptøyer og voldelige demonstrasjoner i en rekke land.

Tvunget til hemmelig telefonnummer

Nå har PST iverksatt sikkerhetstiltak også rundt Geirr Lystrup, skriver Dagsavisen.

– Jeg synes ikke det er hyggelig å bli tvunget til å ha hemmelig telefonnummer. Jeg får ikke ha navnet på postkassen min lenger heller, sier Lystrup.

Han sier at han har blitt innstendig oppfordret av PST om å ta forholdsregler. Boken handler om myter, lengsler og kulturmotsetninger fra tiden da den siste maurerkongen rømte fra Alhambra i 1492, og fram til dagens Norge.

(Saken fortsetter under bildet)

Litteraturhuset, Westergaard, Erik Guldager og Geirr Lystrup

Geirr Lystrup sammen med Erik Guldager på Litteraturhuset. I bakgrunnen er illustrasjoner av Westergaard.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Jeg har ikke lyst å passe kjeften min

Westergaard har bidratt med tegninger av dansende nakne arabere. Lystrup spøker i boka med både kristent og muslimsk presteskap.

– Det vi gjør her i landet, må folk som kommer hit finne seg i. Faren min var prest, så jeg vet mye om det å banne i kirken. Jeg har ikke lyst til å passe kjeften min når jeg akkurat er blitt fri, sier Lystrup.

Han mener det er viktig at kulturarbeidere samarbeider over grensene.

– Å vike på grunn av frykt vil bare føre til at terroristene vinner, sier Lystrup.

Flere saker fra Innlandet