Hopp til innhold

Klart for folkefest 17. mai i Innlandet

Det er duket for full fest når NRK Hedmark og Oppland markerer nasjonaldagen på tre steder i Innlandet.

Reidar Gregersen og Jorun Vang

Fotograf Reidar Gregersen og reporter Jorun Vang følger nasjonaldagen på Stenberg gård på Toten.

Foto: NRK

I jubileumsåret 2014 er det duket for en storstilt feiring av nasjonaldagen på NRK, også fra Hedmark og Oppland.

Anne Næsheim vil dele dagen med seere og lyttere fra Kongsvinger, Norgesglassets Pål Plassen oppsøker Dovre og på Stenberg gård vil Jorun Vang holde hus deler av dagen.

– Fra Stenberg skal vi inn fire-fem ganger i løpet av sendinga. Det er første gang det avholdes et 17. mai-arrangement der i vår tid. Siden det er jubileum blir bygningen pussa opp, noe som ikke har blitt gjort siden familien flytta. Den blir nå restaurert for flere millioner kroner, forteller Vang.

Amtmannen dukker opp

Stenberg gård skal etter planen bli et praktanlegg som skal stå klart til 17. mai i forbindelse med grunnlovsjubileet. Amtmann Lauritz Weidemann bodde her tidlig på 1800-tallet, og gården ble fredet i 1923. Flere av Eidsvollsmennene fra Oppland kom også fra området.

– Det blir barnetog, innslag om gården, familien som drev den og hvorfor vi er der. I tillegg kommer amtmann Weidemann, i Arne Nilsens skikkelse, iført en tro kopi av amtmannens klær og hans «familie» kommer også i tog til gården, forteller Vang.

Underveis i feiringen vil det bli vist fram gamle danser som kom til Toten fra Frankrike og som fortsatt danses i dag. Det vil også bli anledning til å se kortspillet Boston i praksis, slik som i 1814.

– Vi kommer til å få hjelp fra elever fra Nordli, Bøverbru og Ihle skoler, som får formidle grunnlovshistorien og hva som er viktig i dag.

– Håper på russestunt

Geir Olav Slåen og Pål Plassen

Geir Olav Slåen og Pål Plassen skal følge grunnlovsfeiringen på Dovre.

Foto: Lar Erik Skrefsrud / NRK

Dovre blir et av de viktigste stedene i årets 17. mai-sending, i tillegg til Oslo og Eidsvoll. Pål Hovengen Plassen fra Vågå trakterer til vanlig spakene i Norgesglasset på P1, men 17. mai skal han, sammen med et lite knippe fotografer, bringe markeringen på fjellet inn i de tusen hjem.

– Det blir mye fokus på grunnlovsjubileet på grunn av Dovrefjell («enig og tro til Dovre faller»). Det er en stor produksjon fra NRK sin side, med tre kameraer på Dovrefjell, mot normalt ett kamera på hvert sted. Det er forferdelig artig å få jobbe med nasjonaldagsfeiringa på tv, sier Plassen.

Han er spent på været, med et slikt arrangement på fjellet. 6000 personer er ventet til arrangementet.

– Noe av det største som skjer er at barnetogene fra Dovre, Folldal og Oppdal skal møtes i krysset på Hjerkinn, det er jo en stor begivenhet. Ola Borten Moe skal holde tale, det skal knyttes broderkjede, slik som på Eidsvoll i 1814 og Folldal er 100 år som sjølstendig kommune, så det blir nok også markert. Ja, også håper jeg på noen russestunt underveis! sier en entusiastisk Plassen.

– Høylytt og fargerikt

Anne Næsheim tar på seg bunaden og oppsøker festningsbyen Kongsvinger, med Halvor Mykleby bak kameraet.

Anne Næsheim

Anne Næsheim skal dekke 17. mai-feiringa i Kongsvinger.

Foto: Privat

– Vi starter dagen på Kongsvinger festning. Der ønsker vi å ta seerne med på et historisk tilbakeblikk og fortelle om betydningen festningen hadde rundt starten på 1800-tallet, med god hjelp fra skuespillere som står bak festningsspillet, forteller Næsheim.

I løpet av dagen vil seerne også få møte med Kongsvingers Drum Ladies, 40 damer i eget trommekorps, som sammen med festningens tamburer gir en smakebit på sitt show. Ifølge Næsheim blir det høylytt, underholdende og fargerikt.

Festningssalutt

– Etter dette drar vi ned til byen og er der når folk samles på ettermiddagen. Der møter vi skolebarn, som har stått for pynting og utsmykking av byen og som byr på smakebiter fra ting de har jobba med relatert til grunnlovsjubileet dette skoleåret.

Stikkordene er historie, barn og folk, forteller hun.

– En artig detalj er at svensker elsker norsk 17. mai, på dagen kommer svenske korps til byen for å delta i feiringa. I et historisk perspektiv er det interessant, med tanke på forholdet mellom Norge og Sverige. Så vi vil høre med broderfolket hvorfor de liker dagen.

Den tradisjonelle festningssalutten skal også komme med på lufta, lover Næsheim.