Selger sine egne ting for å bli frisk

Lillehammer-mannen Rune Killingmo har vært MS-syk i 10 år. Nå selger han og kona unna eiendeler for å få råd til stamcellebehandling i Costa Rica.

Rune Killingmo og Elin Sletten

Rune Killingmo og Elin Sletten selger tingene sine på loppemarked for å finansiere behandling på Costa Rica.

Foto: Kristin Bull / NRK

Rune Killingmo har hatt sykdommen i ti år, og legene her i landet kan ikke gjøre noe mer.

- Det hele begynte da jeg gikk på idrettslinja i Gausdal. En dag jeg var på vei til Oslo begynte jeg å miste synet på det høyre øyet. På toget hjem igjen så jeg ingenting på det øyet. Jeg ble sendt rett til sjukehus av legen min, men de fant ikke ut av det, forteller Killingmo.

Gråt i fem minutter

Rune begynte på grafisk design i Oslo. Etterhvert begynte han å se dårlig på venstre øyet også.

- Da ble jeg sendt til øyelege som spurte om jeg var sjekka for MS. Deretter kom jeg til Rikshospitalet, og der fant de rimelig fort ut at jeg hadde MS, forteller Killingmo.

Han forteller at han tok beskjeden så rolig at legen ikke trodde han hadde forstått hvor alvorlig syk han var.

- Jeg gråt i fem minutter etter at jeg var på sykehuset, men etter det har jeg ikke grått. Jeg tenker at jeg ikke får gjort noe med det. Men jeg synes det er leit når jeg ikke får til ting, som for eksempel å stå på ski, tegne og gå.

Video nsps_upload_2009_10_2_16_26_59_3090.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Vil til Costa Rica

Rune har gått på medisiner som skal bremse sykdommen, men sluttet med disse på grunn av bivirkningene. Andre medisiner som kan hjelpe bedre, får han ikke.

Via internett ble Rune og kona Elin S. Sletten oppmerksom på en klinikk i Costa Rica som tilbyr stamcellebehandling. Nå håper de at behandlingen der kan hjelpe han tilbake til et bedre liv.

- Når jeg får vite at det er trygt å reise dit, så gjør jeg det. Jeg har ingen ting å tape, sier Rune.

Kontroversiell behandling

Men behandlingen som blir utført i Costa Rica er omstridt. Jan E. Brinchmann ved Nasjonalt senter for stamcelleforskning mener at det er for tidlig å starte med slik behandling her i landet.

- Det er en type behandling som har vært lite brukt, og det er lite beskrevet. Vi vet lite om slike celler er effektive, men det virker ikke som det er bivirkninger knyttet til dette.

Han sier at det trengs mer forskning om hvordan denne behandlingen virker.

- Jeg vil ikke ta fra han håpet om at han blir bedre, men vil heller ikke være den som gir han håpet, sier Jan E. Brinchmann.

- Har livet framfor oss

Rune Killingmo og Elin Sletten

Rune og Elin gjør klart for loppemarked i bakgården.

Foto: Kristin Bull / NRK

Rune og Elin føler de ikke har noe valg. De må gjøre noe, før håpet er helt borte.

- Det er vanskelig å planlegge en framtid med barn når du ikke får noe håp i Norge. Rune er 35 år og jeg er 28, og vi har livet foran oss. Men nå oppleves det hele bare som en lang pause eller ventetid i Norge, og det gidder vi ikke lenger, sier Elin.

Facebook-aksjonen har sålangt gitt 60.000 kroner, og lørdag arrangerer de loppemarked i bakgården for å samle inn mer penger. Der vil de selge mye som de eier selv, og ting som de har fått fra venner og slektninger.

Oppholdet på Costa Rica vil koste rundt 350.000 kroner, og Rune Killingmo mener det ikke skal så mye til for at det skal være verdt utgiftene.

- Det får så være om bedringen ikke varer resten av livet, bare et halvt år eller noen måneder til å være normal... Det hadde vært deilig.

Flere saker fra Innlandet