Seks tiltalt i tidenes første ulvedrapsrettssak

For første gang må noen møte i en norsk rett tiltalt for ulovlig ulvejakt. Omfattende telefonavlytting førte fram til tiltale mot de seks mennene fra Hedmark.

Ulv skutt ulovlig, mars 2014, i hedmark

SKAL HA SKUTT: Den hovedtiltalte i saken skal ifølge påtalemyndigheten ha skutt denne ulven 14. mars i fjor.

Foto: Bilde fra ulveskytterens mobiltelefon beslaglagt av Økokrim

I dag starter rettssaken mot mennene i Sør-Østerdal tingrett på Elverum.

Både ulveforskere og politi har i mange år ment at det har foregått ulovlig ulvejakt fordi altfor mange ulver bare er blitt borte. Men det var først da Økokrim brukte straffelovens paragraf 60, den såkalte mafiaparagrafen, og hevdet ulvejakten skjedde som ledd i aktiviteten til en organisert gruppe, at de fikk lov å bruke telefonavlytting i etterforskningen.

Tarjei Istad, Økokrim

Aktor Tarjei Istad fra Økokrim

Foto: NRK

– Kommunikasjonskontrollen er et helt sentral for bevisene i tiltalen vi skal presentere og for bevisførselen, sier aktor Tarjei Istad i Økokrim til NRK.

Mange av jegerne, både de som er tiltalt og de der siktelsen ble frafalt, har reagert på at de er blitt telefonavlyttet.

– Min klient har gitt uttrykk for at det har vært en stor belastning i ettertid, sier advokat Helge Hartz som forsvarer den 47 år gamle hovedtiltalte mannen i saken.

Helge Hartz

Advokat Helge Hartz forsvarer hovedtiltalte

Foto: NRK

Sa han trodde det var rev

47-åringen er tiltalt for å ha skutt en ulv 14. mars i fjor. Han har innrømmet å ha skutt ulven, men hevder han trodde det var en rev.

Mannen er også tiltalt, sammen med fem andre, for å ha planlagt og deltatt i ulvejakt i Strandbygda nord i Elverum den 15. februar i fjor.

En tidligere politimann fra Elverum som hjalp hovedtiltalte å frakte bort ulven er dømt for dette, men har anket saken.

En mann fra Trysil, som opprinnelig var siktet for ulovlig ulvejakt, har i vinter møtt i retten tiltalt for dyremishandling og brudd på viltloven etter blant annet å ha sluppet jakthunder på vilt og på en katt.

Krevde beklagelse

Den 8. april i fjor ble 12 hedmarkinger siktet for ulovlig ulvejakt i Trysil og i Elverum. Men Økokrim greide ikke å bevise at tryslingene har jaktet og skutt den såkalte Slettåshannen, og frafalt siktelsen mot dem. Reaksjonene var sterke, Trysils ordfører krevde at politiet beklaget saken.

Siktelsen mot en mann fra Stor-Elvdal ble også frafalt.

Tilbake står fem jegere fra Elverum og en fra Engerdal. To av dem har tidligere innrømmet ulvejakt, men nå hevder alle at de er uskyldige.