Seierstad æresmedlem i Nei til EU

Dag Seierstad ble søndag utnevnt til æresmedlem i organisasjonen Nei til EU.

Dag Seierstad (SV)

Det nyslåtte æresmedlemmet mener det er debatten rundt EØS-samarbeidet som vil være det viktigste for organisasjonens arbeid i tida som kommer.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Seierstad ble dermed den første noensinne som har fått æresmedlemsskap i Nei til EU. Æresmedlemsskapet ble utdelt på Nei til EU sitt landsmøte, som har blitt arrangert på Hamar i helga.

Seierstad selv stemte i mot at organisasjonen skulle vedtektsfeste en ordning med æresmedlemsskap da styret stemte over temaet på et møte tidligere i år.

– Jeg synes såklart at det er en stor begivenhet i mitt liv, men jeg var prinsipielt i mot ordningen med æresmedlemsskap, sier Seierstad til NRK etter at han fikk prisen søndag.

- Gjør ikke forskjell på folk

Grunnen til at han var i mot ordningen, var i følge ham selv at organisasjonen ikke skal gjøre forskjell på folk.

Seierstad er i alder av 76 år fortsatt levende opptatt av EU- og EØS-spørsmålet.

– Jeg kan ikke si at EU, i dagens situasjon, bidrar til fred på denne kloden, sier Seierstad på spørsmål om Nobels Fredspris hadde vært et tema under årsmøtet til Nei til EU.

Æresmedlemmet mener derfor at det er debatten rundt EØS-samarbeidet som vil være det viktigste for organisasjonens arbeid i tida som kommer.

- Han har lagt sin sjel i å holde Norge utenfor EU

– Det er ikke tvil om at enkelte har preget Nei til EU mer enn andre, sa leder i Nei til EU, Heming Olaussen, under utdelingen av prisen.

– Han er i fremste rekke av de som har lagt sin sjel og livsverk for å holde Norge utenfor EU.

Samtidig med æresmedlemsskapet opprettet Nei til Eu et eget stipendiat i Dag Seierstads navn, som skal gå til masterstudenter som vil skrive oppgave om EU og EØS-relevante spørsmål.

Seierstad har vokst opp på Bjølsen i Oslo, men flyttet med familien til Lillehammer i 1973. Han er faren til forfatteren Åsne Seierstad.

Seierstad var sentralstyremedlem i SV fra 1995-2005, og partiets førstekandidat i Oppland ved stortingsvalgene i 1993 og 1997.