Se moskusen øve seg på voksenlivet!

En video av en ung moskus som ypper seg på en stein på Dovrefjell, har de siste ukene spredt seg i sosiale medier.

Det er de franske fotografene Jérôme Beaufort og Nicolas Le Bayon som har lagt ut videoen på sin Facebook-side Great North Wildlife Photography. Også Opp.no har omtalt hendelsen.

I godt humør

For et utrent øye, kan det se ut til at videoen viser et moskusfe som gjentatte ganger stanger hodet i en stein.

Dette er ikke tilfelle, tror rovviltmedarbeider Jon Nørstebø ved Statens naturoppsyn.

– Jeg har sett videoen, men har ingen tro på at den faktisk stanger hodet i steinen. Når han er såpass voksen skal han allerede ha lært at han ikke stanger i steiner. En mer sannsynlig forklaring er at han har sett eldre okser trene på denne måten. Dette er en toårig okse med ungdomslyst, og som ser svært glad ut.

Moskus på Dovre klar til kamp

MOSKUS: Den to år gamle oksen som ble filmet på Dovrefjell trener på det som vil møte ham som voksne. Her er to voksne moskuser klare til kamp.

Foto: Asbjorn Losen

Videoen har hittil blitt delt nesten 5000 ganger på Facebook.

Gjør seg klar

Jon Nørstebø opplyser at denne moskusen antageligvis forestiller seg at steinen er en rival. Det hele blir en blanding av lek og trening, som er en av forberedelsene til at ungoksen etter hvert skal delta i brunstkamper om ei ku.

– Det meste i naturen har sin naturlige forklaring. Etter hvert vil dette unge dyret legge ut på en vandring etter en make. Da handler det om å være stor nok, tung nok, og rutinert nok.

I brunstkamper vil oksene gjennomgå ulike ritualer som er nedfelt i instinktet til pattedyret. Dette innebærer blant annet graving i jorda, risting av kropp, blåsing i nesen og ikke mins skalling mot en rival.

Nørstebø forteller at ungoksen er en av vel 300 moskusfe på Dovrefjell.