Se han velge verdens beste flygel

Pianist Håvard Gimse fra Kongsvinger har et spesielt øre for flygel-klang. Han er sendt til Tyskland for å velge verdens beste flygel til det nye kulturhuset i Hamar. Bli med på valget.

Pianisten Håvard Gimsse er sendt til Hamburg for å finne det beste flygelet til Hamar kulturhus.

Hør og se Gimse teste flygler her. Hvilket tror du blir vinneren?

Håvard Gimse er på vei til Hamburg, til Steinway & Sons. Fabrikkområdet er på størrelse med en norsk småby. Her bygges det blant annet 240 konsert-flygler i toppklasse i løpet av et år. Gimse sin oppgave er å finne det beste. (Nederst i artikkelen kan du se hvilket flygel Gimse bestemmer seg for. Der ligger også Østnytt-reportasjen)

Jeg er nok en piano-nerd, med stor

interesse for klangnyanser og detaljer.

Håvard Gimse

– Det er snakk om små forskjeller, og jeg må skjerpe meg veldig for å finne det beste flygelet. Det er også viktig å vite mye om den salen det skal stå i, slik at klangen passer der, sier Gimse.

Prislapp: 1,2 millioner

Salen er i nye Hamar kulturhus. Flygelet som skal dit er en D-modell, det ypperste og dyreste konsertflygelet. Prislappen er på 1,2 millioner kroner. Derfor er en av Skandinavias ledende pianister hyret inn for å finne det beste. For til det trengs trente ører.

– Jeg har jobbet veldig mye med å få riktig anslag, få en «riktig» pianolyd. Så jeg har nok jobbet fram noen gode ører som klarer og høre nyansene, sier Gimse.

I tillegg til å ha erfaring med flere flygler enn de fleste så har han en ekstra interesse for lyden i instrumentet. Derfor er han ofte brukt for å plukke ut det beste flygelet.

Steinway & Sons

Steinway regnes for å lage verdens beste flygler. Håvard Gimse har vært der flere ganger for å finne det riktige flygelet til en bestemt konsertsal.

Foto: Knut Røsrud / NRK

«Skriker» ikke

Elisabeth Nord og Håvard Gimse
Foto: Knut Røsrud / NRK

Hva er det som gjør et Steinway-flygel så spesielt?

– Steinway har jobbet hardt med å klangen helt lik og jevn. Når en spiller sterkere begynner billigere instrumenter lett å skrike, og låter hardt og stygt. Men det skjer ikke med et Steinway. Det blir bare varmere og fyldigere, sier han.

Verdensklasse

Med Gimse på turen til Hamburg var Elisabeth Nord, kommunikasjonsansvarlig i Hamar kulturhus og Gisle Daus, daglig leder Steinway Norge.

– Nå får vi et instrument i verdensklasse, noe som gjør at vi kan invitere de beste artistene. At vi har fått et Steinway modell D-flygel er over all forventning, sier en stolt og glad Elisabeth Nord.

Flagget til topps

Fremme i Hamburg starter jobben raskt. Men først nyter Gimse synet av fabrikken og det norske flagget som er heist som velkomst.

– Dette er på en måte Mekka. Det er helt spesielt å komme hit, hver gang, sier Gimse.

Gimse sier han er ute etter et flygel med en varm klang.

– Hamar Kulturhus er ikke kjempestort. De mest bråkete instrumentene kan de sette i større saler, sier han.

Prøverommet på Steinway-fabrikken

Prøverommet på Steinway-fabrikken

Foto: Knut Røsrud / NRK

Valgets kval

I det store prøverommet står seks D-flygler og venter. Ute raser høststormen, men Gimse har ikke øre for annet enn flygel-klang.

– Anslaget er alltid bra, de vet jo hva de gjør her. Men klangen er alltid forskjellig, for dette er jo levende materiale, sier han.

Ett flygel faller raskt ifra, da blir lokket lukket og det er ute av vurdering. Gimse går fram og tilbake, prøver forskjellige, reiser seg og prøver et nytt. Etter en drøy time har tre flygler fremdeles lokket åpent.

– En får raskt en følelse av hva som låter best. Men nå er det jevnere enn vanlig, sier Gimse.

Tre timer etter første tone er valget tatt.

Er du sikker?

– Det er flere gode, det var jevnt. Men dette mener jeg passer best for Hamar. Det låter vakkert og har kraft, men er ikke for brutalt. Det har en lang tone, klangbunnen er god. Jeg er sikker, i alle fall akkurat nå, smiler Gimse.

Hør og se det valgte flygelet her:

Håvard Gimse har bestemt seg for hvilket flygel som skal til Hamar kulturhus.

Da er valget tatt, Gimse har bestemt hvilket flygel som passer best i Hamar kulturhus.

Flygelet er en gave til Hamar kulturhus fra Sparebanken Hedmark. I tillegg har de betalt for den første konserten som skal være med flygelet. Det skjer 2. Februar med Leif Ove Andsnes og Det Norske Kammerorkester.

Se Østnytt-reportasjen her:

Flygel til Hamar kulturhus velges ut i Hamburg

Flygel til Hamar kulturhus velges ut i Hamburg