Hopp til innhold

Sau forårsaket moskusdød på Dovre

I høst ble det funnet mange døde moskus på Dovrefjell. Undersøkelser viser at dyrene døde av lungebetennelse fra en bestemt type bakterier som stammer fra sauer.

Moskus i Femundmarka

Veterinærinstituttet har konkludert med at moskusdøden i Dovrefjell i høst skyltes en lungebetennelse som er vanlig hos norske sauer.

I løpet av august og september i fjor ble det funnet om lag 40 døde moskus på Dovrefjell, og flere syke dyr ble avlivet.

Fem dyr ble sendt til Veterinærinstituttet for undersøkelser, som nå har konkludert med at dyrene døde av lungebetennelse, og at utbruddet har oppstått etter smitteoverføring fra sau.

Død moskus ble fraktet til Veterinærinstituttet

Flere døde moskus ble sendt til Veterinærinstituttet for undersøkelser i august i fjor.

Foto: NRK

Smittet av sau

I august slo Veterinærinstituttet fast at det hadde brutt ut en smittsom lungebetennelse i moskusstammen.

– Vi har ikke sett dette på moskus før og vi har heller ikke funnet utenlandske rapporter om noe lignende, sa veterinær Bjørnar Ytrehus ved Veterinærinstituttet til NRK i høst.

Lungeprøver fra de døde dyrene viser at årsaken til utbruddet av lungebetennelsen hos moskusstammen på Dovrefjell er en infeksjon med en type mykoplasmabakterier som forekommer hos sauer i Norge.

– Vi tror med rimelig stor sikkerhet at bakteriene har blitt overført fra sau til moskus, og at viruset så har spredd seg videre fra moskus til moskus, forklarer Kjell Handeland, fagansvarlig for vilthelse ved Veterinærinstituttet.

Bakteriene er svært vanlig hos sau i Norge, og i sørlige deler av moskusens leveområde på Dovrefjell går det sauer på fjellbeite.

Bør fjerne slikkesteiner

Sauer på beite

Moskusen har blitt smittet av sauer på fjellbeite

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Smitten kan også ha kommet fra mange saltslikkesteiner, som er utplassert for sauene. Det har blitt observert at moskus har jaget sauer vekk fra disse steinene, for så å slikke på dem.

– Vi mistenker at disse steinene har vært kontaktpunkter mellom sau og moskus, og at smitteoverføringen kan ha skjedd her, sier Handeland

Handeland mener disse steinene bør fjernes, for å hindre at flere moskus skal stå i fare for å bli smittet med denne lungebetennelsen i framtida.

– Ved å ta vekk disse slikkesteinene kan man forebygge at moskusstammen blir utsatt for lungebetennelse, sier Handeland.

Man vet ikke sikkert hvor mange moskus som døde av lungebetennelsen i høst, men Veterinærinstituttet vil kunne anslå antallet nærmere når vårtellinga av moskuspopulasjonen er gjennomført.

Moskusstammen på Dovre bestod av cirka 350 dyr sommeren 2012.

Flere saker fra Innlandet