Hopp til innhold

Full forvirring rundt Fahezehs alder

Det er full forvirring rundt den eksakte alderen til Fahezeh Ahmadi, som ble drept på Grua i fjor. Familien mener hun var 17 år da hun ble drept – ektemannen og en nær venn sier hun var 22 år gammel.

Grua-drap Torbjørn Klundseter og Tarik Abbou

Statsadvokat Torbjørn Klundseter sier det ikke er uvanlig i slike saker at det skapes usikkerhet rundt de involvertes eksakte alder. Forvarer Tarik Abbou sier han er overbevist om at fornærmede var eldre enn 17 år da hun kom til Norge.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Fahezeh Ahmadi

Det har vært knyttet mye usikkerhet til Fahezeh Ahmadis eksakte alder under hovedforhandlingene i tingretten.

Foto: Privat

De siste dagene i Gjøvik tingrett, hvor hovedforhandlingene etter drapet på Grua i fjor sommer pågår, har det vært mye usikkerhet knyttet til hvor gammel Fahezeh Ahmadi var da hun ble drept.

Alle familiemedlemmene hennes som til nå har vitnet i retten, påstår hardnakket at hun var 17 år gammel da hun kom til Norge i fjor vinter.

Men ektemannen og en nær venn av fornærmede sier hun var fem år eldre, altså 22 år gammel, da hun søkte om asyl.

Husker ikke fødselsdatoen

Da Fahezeh kom til Norge vinteren 2013 søkte hun om opphold som enslig mindreårig asylsøker. I søknaden oppga hun at hun var født i 1996, og var 17 år gammel.

I tiltalen som riksadvokaten har tatt ut mot ektemannen som har erkjent å ha drept sin kone på Grua, står det også at hun er født i 1996.

Så langt har flere av hennes nære familiemedlemmer vitnet i retten, blant annet hennes storesøster, hennes storebror og hennes foreldre.

Når de har blitt spurt om Fahezehs alder har alle hardnakket slått fast at hun var 17 år gammel da hun kom til Norge. Men ingen av dem, ikke engang hennes egne foreldre, har kunnet fortelle hvilket år eller hvilken dato hun ble født.

Den drapstiltalte ektemannen har i retten forklart at Fahezeh var 18 år da de to giftet seg i Iran for fem år siden, og at hun dermed var 22 år gammel da ekteparet kom til Norge i fjor vinter.

– Fahezeh sa hun var 22 år gammel

Torsdag inntok en nær venn av Fahezeh vitneboksen i Gjøvik tingrett. Han er også fra Afghanistan, og møtte ekteparet for første gang på grensa mellom Tyrkia og Hellas, hvor de var om bord i samme båt som skulle føre dem over til Europa.

Han møtte Fahezeh og hennes to år gamle datter igjen på transittmottaket på Hvalstad i Oslo. Senere ble de alle tre flyttet til asylmottaket i Lyngdal i Vest-Agder.

De to ble nære venner, og Fahezeh skal ha betrodd overfor han at hun ikke var 17 år gammel, slik hun hadde oppgitt i sin asylsøknad.

– Hun fortalte at hun egentlig var 22 år gammel, men at hun hadde oppgitt at hun bare var 17 år i søknaden, forklarte vennen i tingretten.

Grua-drap Tarik Abbou

Forvarer Tarik Abbou tror familiemedlemmene føles seg budet av alderen fornæmede selv har oppgitt til norske utenriksmyndigheter.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Kan påvirke straffeutmålingen

Forsvarer for den drapstiltalte ektemannen, Tarik Abbou, mener dette kan ha betydningen for straffeutmålingen i denne saken.

– Det at fornærmede trolig ikke var mindreårig da hun ble drept kan ha en betydning for utmålingen av erstatning til hennes foreldre. Det kan ha også ha betydning for straffeutmålingen, forklarer Abbou.

Hvis den drepte var under 18 år da hun ble drept vil det kunne være en skjerpende omstendighet i denne saken. Hvis det viser seg at fornærmede var myndig, vil dette trolig falle bort.

Abbou sier han er overbevist om at fornærmedes ikke var 17 år gammel da hun kom til Norge.

– Det at ingen familiemedlemmer hverken husker fødselsdatoen eller fødselsåret indikerer at dette er en løgn.

– Drapet er det viktigste

Statsadvokat Torbjørn Klundseter sier det ikke er uvanlig at det kan herske tvil rundt eksakte fødselsdatoer i slike saker.

– Man kan ikke legge til grunn at alle land har samme type folkeregister som det vi har i Norge.

I løpet av fredagen håper han retten vil få lagt fram dokumenter fra Iran som kan være med på å belyse fornærmedes egentlige alder.

Men han understreker at spørsmålet om alder ikke er avgjørende for saken.

– Det viktigste er at noen faktisk har blitt drept, avslutter stadsadvokaten.

Flere saker fra Innlandet