Hopp til innhold

Samler krefter for fred

Norsk fredssenter og Nansen Dialog slår seg sammen til Nansen fredssenter.

Nansen Fredssenter

Kai Eide og Norunn Grande under seminaret «Norge i Fred».

Foto: Frode Meskau / NRK

Dette skjer under seminaret «Norge i fred» som i disse dager foregår i Lillehammer. Norsk fredssenter er en stiftelse med oppdrag å fremme arbeidet for fred og menneskerettigheter.

Nå slår fredssenteret seg sammen med Nansen Dialog, som har arrangert dialogseminarer mellom grupper fra krigsområdet. Det nye senteret får navnet Nansen Fredssenter.

– Nansen Dialog og Norsk Fredssenter er to fredsmiljøer på Lillehammer. Når vi nå slår oss i sammen er det for å bli sterkere ved å være et større fagmiljø, sier Norunn Grande, som nå skal lede den sammenslåtte organisasjonen.

Tror på sammenslåingen

FNs tidligere spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, var lørdag til stede under seminaret. Han tror sammenslåingen av de to organisasjonene vil styrke fredsarbeidet.

– Jeg har sett de siste 15 årene hvor viktig det arbeidet som allerede er gjort har vært. Jeg har møtt mange som har vært igjen på ulike steder rundt omkring i verden. Og det er klart at oppholdet på Lillehammer og ved dette senteret har satt spor hos dem, sier Eide.

– Så det har allerede hatt en effekt, og jeg tror denne sammenslåingen kan forsterke den. Lillehammer og Nansensenteret har allerede et navn, og jeg tror dette vil gjøre det sterkere, legger han til.

Mener behovet er der

Eide har god tro på at nye Nansen fredssenter kan få en viktig rolle fremover.

– Senteret kan fungere som en tankesmie som kan mobilisere ulike miljøer i Norge og utenfor. Slike institusjoner er det behov for, sier han.

Flere saker fra Innlandet