– Vi følger særlig Trysilvassdraget, Glommavassdraget og Drammensvassdraget. Blir det varmt nok og mye nedbør kan vi få skadeflomnivåer.
Det forteller Toril Hofshagen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Hun sier at de følger utviklingen i Sør-Norge nøye nå.
– Vårflommen er i gang. I noen av vassdragene kan vi få flomnivåer på gult og oransje nivå i løpet av neste uke.
BER INNBYGGERE VÆRE BEREDT: Vi følge utviklingen nøye, og varsler så godt det lar seg gjøre. Uansett hvordan det går i år, så er vårt budskap at man bør forberede seg, sier Hofshagen. (Arkivfoto)
Foto: Frode Meskau / NRKI år er det særlig stor fare for skadeflom på grunn av større snømengder enn vanlig både i fjellet og i lavlandet i hele Sør-Norge.
Enkelte steder ligger det nå 1,5 til 3 ganger så mye snø som normalt for denne tiden av året.
– Snøsmeltingen har kommet godt i gang i store deler av landet. Ingen vassdrag er «friskmeldt» for skadeflom per nå, sier hun.
NVE har også sendt ut varsel om jord-, sørpe- og flomskredfare på gult nivå for store deler av Østlandet og Trøndelag.
I varselet skriver NVE at skredhendelser kan forekomme. Utsatte bane- og vegstrekninger kan bli stengt. Flomskred og sørpeskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget.



Råder innbyggerne til å forberede seg
NVE råder folk som bor flomutsatt om å forberede seg på en eventuell skadeflom.
– Vi har erfart at sikring nytter. Men det må gjøres i god tid før en flom. Det er ikke gjort over natten, sier Hofshagen.
Flere steder i landet rapporteres det om rekordstore snømengder i fjellet, med lave temperaturer om natta. Dermed er det mye snø «på lager» når vårflommen setter i gang for alvor.
– Vi håper værgudene er med oss, men vi er forberedt på at de kan være mot oss i år, sier Hofshagen
MULIG SKADEFLOM: Statsforvalter Knut Storberget ber innbyggere i Innlandet om å forberede seg på at det kan bli skadeflom. (Arkivfoto)
Foto: Knut Øyvind Hagen / NRK– En situasjon som ikke lover godt
Også kommuner, beredskapsaktører og regulanter oppfordres til å gjøre nødvendige tiltak for å forebygge og håndtere flommen.
Fredag var fylkesberedskapsrådet og alle kommunene i Innlandet innkalt til flommøte. Statsforvalter Knut Storberget sier det nå er betydelig risiko for en skadeflom. De skal følge situasjonen nøye gjennom helgen.
– Vi har vel nærmest aldri på dette tidspunktet av året sett så mye snø ligge i fjellet. Med erfaring fra 1995, så er jo dette en situasjon som ikke lover godt, sier Storberget.
I 1995 rammet en ekstremflom elver og vassdrag på Østlandet.
Rundt 7000 mennesker ble evakuert og en person omkom. Flommen fikk navnet Vesleofsen og gjorde skader for 1,8 milliarder kroner. Også den gangen var det store mengder snø i fjellet og smeltingen startet senere enn normalt.
Siste gang det var betydelige og omfattende skader under en vårflom på Østlandet, var i 2018, da det var 45 dager med flomvarsel.
EKSTREMFLOMMEN I 1995: Se reportasjen fra Tretten i Gudbrandsdalen 2. juni 1995 da elva Moksa brøt seg et nytt elveleie.