Anmeldte gruppevoldtekt - avhøres mandag

Den 18 år gamle jenta som anmeldte en gjengvoldtekt på russetreffet på Lillehammer blir avhørt mandag. Politiet undersøkte tre navngitte russebusser etter anmeldelsen.

russetreff

Politiet har undersøkt alle russebussene på parkeringsplassen på Birkebeineren skistadion.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Det var natt til søndag at politiet ble varslet av mannskaper på Birkebeineren skistadion om at en 18 år gammel kvinnelig russ skal ha blitt voldtatt av tre til fire menn inne i en av de mange russebussene på russetreffet.

Politiet fikk melding om den angivelige voldtekten klokka 0105, mens den skal ha skjedd rundt midnatt.

Uklare detaljer

Jenta sjøl hadde en litt vag beskrivelse av de som skal ha utført voldtekten. Hun kunne heller ikke forklare detaljert om hvilken buss voldtekten skal ha skjedd i.

– Hun har ingen god beskrivelse av dem, annet enn at de er russ. Voldtekten har ifølge jenta skjedd inne i en russebuss, opplyste operasjonsleder Arvid Røste ved Gudbrandsdal politidistrikt til NRK søndag morgen.

Russejenta har forklart at hun ble med frivillig inn i russebussen, men at hun ikke kjente dem hun ble med. Ifølge jenta skjedde voldtekten på en madrass i et lite rom i bussen.

Russebusser Lillehammer

En rekke store russebusser sto parkert på Birkebeineren skistadion på Lillehammer søndag morgen.

Foto: Reidar Gregersen/NRK

Tips førte til gjennomgang av tre busser

Politiet klarte ikke å finne et åsted som likner det hun har forklart, men utover søndagen mottok politiet nok tips til at de undersøkte nærmere tre busser.

Operasjonsleder Alf Harald Rosenberg ved Gudbrandsdal politidistrikt sa til NRK ved 12-tida søndag at to av de tre bussene fortsatt sto på parkeringsplassen på Birkebeineren skistadion.

– Vi etterlyste tips om russ med hvite pannebånd, og dette ledet oss til de tre bussene, sa Rosenberg.

Politiet gikk søndag formiddag ut med et signalement på mulige overgripere. De skal ifølge politiets opplysninger ha vært iført røde russebukser/dresser, mørke jakker type "parkas" og hvite pannebånd.

Politiet i Lillehammer har søndag ettermiddag og kveld ikke mottatt flere tips i saken.

Politiet sier de tre bussene kan være aktuelle i forbindelse med det som skjedde i natt, men utelukker ikke andre busser.

«Party Marty»-flaske sjekket ut

Russebusser Lillehammer

Ved scenen sto de største russebussene parkert etter nattens fest på Birkebeineren skistadion hvor 6500 russ deltok.

Foto: Reidar Gregersen/NRK

I tillegg til signalementet på mulige gjerningspersoner vil også politiet ha opplysninger om ei Imsdal drikkeflaske med påskriften «Party Marty» etter anmeldelsen.

I følge VG skal drikkeflasken tilhøre den fornærmede jenta og ha blitt etterlatt i bussen der overgrepet skal ha skjedd.

Men flere russ skal ha hatt slike flasker, sier politiet til avisa.

«Party Marty»Alle busser registrert

Operasjonsleder Alf Harald Rosenberg ved Gudbrandsdal politidistrikt sier alle russebussene er registrert, og at det er tatt bilder av dem som vil bli brukt i den videre etterforskningen. Men han sier politiet har få gode spor å gå etter.

12 politifolk etterforsket saken natt til søndag. Seks av dem var der som vakter på treffet før hendelsen inntraff.

– Det er ikke foretatt tekniske undersøkelser, men vi har snakket med alle busseierne.

– Blir det aktuelt å utvide søket?

– Nei, hvis det har skjedd en voldtekt, har den skjedd i en av de 40-50 bussene vi har registrert. Vi vet bare ikke i hvilken.

– Skal ikke skje

Russetreff

Miriam Evensen Zaza og Guro Tangen fra Elverum

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Miriam Evensen Zaza og Guro Tangen fra Elverum kjente ikke til voldtektsanmeldelsen før NRK fortalte dem om det søndag morgen.

– Det er veldig motbydelig og det er ikke noe som skal skje på en russefest. Vi skal ha det gøy. Sånt skal ikke skje. Det er skremmende, sier Zaza.

– Jeg blir helt sjokkert. Jeg forventet ikke at det skulle skje og skjønner ikke hvorfor noen i det hele tatt gjør det. Det er skremmende. Ihvertfall for de som kommer neste gang.

Men jentene synes de har blitt tatt godt vare på den tiden de har vært på årets russetreff i Lillehammer.

– Sikkerheten har vært bra. Det har vært voksne mennesker rundt oss hele tiden, sier de to jentene.

– Kan ikke sikre oss fullstendig

– Dette er bare trist. Vi må bare håpe at det går bra med jenta. Nå blir det politiet som etterforsker saken. Vi får ikke gjort noe mer fra eller til nå, sier Lars Nes, prosjektleder for russetreffet i Lillehammer Olympiapark.

Lars Nes

Lars Nes, prosjektleder for russetreffet.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– Vi kan støtte russ som kjenner jenta hvis de er her og hvis hun trenger noen hjelp så kan vi støtte opp om det.

I følge Nes er det første gang det er anmeldt en voldekt etter russetreff på Birkebeineren skistadion i Lillehammer. Han mener sikkerhetsopplegget de har for treffet er bra.

– Vi har et system som gjør at vi har mye synlige voksne folk på plassen, men å garantere seg mot noe sånt klarer vi antakeligvis aldri, sier han.

Jenta tatt hånd om

Jenta ble søndag tatt hånd om av voldtektsmottaket i Gjøvik.

– Jenta er naturligvis preget, og dette er en veldig alvorlig sak. Problemet så langt er at alle er likt kledd, og alle har vært mer eller mindre beruset. Vi har så langt ikke klart å finne noen vitner, sier Røste.

Ifølge Røste er det anslått at rundt 6.500 russ var til stede på landstreffet natt til søndag. Landstreffet arrangeres på Birkebeineren Skistadion.

Politiet fikk ikke gjennomført noe formelt avhør av jenta søndag, og håper de skal få gjort det i løpet av mandag.

Russetreff Lilelhammer

Søndag morgen pågikk opprydding på Birkebeineren skistadion på Lillehammer, mens storparten av rødrussen fortsatt sov.

Foto: Reidar Gregersen/NRK