Hopp til innhold

Russebuss i pluss

Russebusser trenger ikke å innebære svimlende utlegg og økonomisk tap. Mange russ tjener hundretusener av kroner etter endt russetid takket være solid dugnadsånd.

Russebuss med overskudd

GLISER BREDT: Julie Jensen Liheim og Miriam Drag Eiring er to av de 16 jentene på russebussen fra Hamar som kan vente seg 20.000 kroner hver inn på konto etter at russebussprosjektet deres gikk med overskudd.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

– Her er bussen, 49`ers Goldrush 2016. Stig på!

Miriam Drag Eiring tar NRK med på en omvisning i den gullbelagte russebussen som så å si har vært hjemmet til 16 russejenter fra Hamar de siste ukene.

Miriam og de andre jentene har ikke bare finansiert hele bussen med kreative dugnader. Det gikk bedre enn som så.

Tjener rått

Hattehyllene ha jentene laget selv, de har tapetsert selv, det elektriske har pappaene fikset og takket være en kunstnermamma som hadde ansvaret for setetrekkene i stedet for å sette det vekk til proffe, sparte de masse penger.

Når en i tillegg legger til at de kjøpte russejakker på billigbutikk til 50 kroner stykket, og oppsøkte lokale trykkerier i stedet for å kjøpe de dyre offisielle jakkene, har budsjettet blitt holdt nede.

Når de 16 jentene nå selger russebussen for over 300.000 kroner, har jentene takket være innsatsen sikret seg en stor gevinst.

– Vi har vært opptatt av det helt fra begynnelsen av at vi ikke ville bruke så mye penger. Det var et premiss for at vi skulle ha russebuss sammen. Den skulle være på budsjett, sier Miriam.

Les også: Finansierer millionbuss med pakking av knekkebrød

Gjort mye sjøl på russebuss

EGENINNSATS: Takket være mye innsats fra jentene sjøl, som har laget hattehyller og tapetsert, i tillegg til mødre og pappaer som har bidratt, går Miriam Drag Eiring og de 16 jentene på russebussen 49`ers Goldrush 2016 med overskudd.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

God studiestart

Og gevinsten fra russetiden, cirka 20.000 kroner hver, den tar jentene med seg til studietiden.

NHO Innlandets regiondirektør, Åge Skinstad, er svært imponert over innsatsen til jentene fra Hamar og hvordan de har gjennomført prosjektet.

– Dette synes jeg er helt utrolig og udelt positivt!

Han mener det jentene har gjort her er gull verdt for framtida.

– Det at de har klart å kjøre et slikt prosjekt, jobbet i team og klart å samarbeide med andre som har kompetanse og kunnskap, er jo nettopp det som gir best resultat også i næringslivet. Dette er viktig for jentene å få inn på CV-en, sier Skinstad.

NHO-direktør Åge Skinstad

KULT! Åge Skinstad i NHO Innlandet mener slike prosjekter er gull verdt å ta med seg inn i framtida.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

Og Åge Skinstad får full støtte fra BI og høgskolelektor, Tor Haugnes. Han har ofte sett at studentene hans har hatt god lærdom av russebussprosjektene.

– De som har hatt ansvaret for disse prosjektene, også de mislykkede, har lært masse om seg selv og medstudentene sine i tillegg til bedriftsmessige forhold som kontrakter og ansvar, sier Haugnes.

Miriam Drag Eiring oppfordrer andre som skal bli russ til å tenke som dem og ikke la russebussen bli et pengesluk, men noe som gir økonomisk fortjeneste og sparing.

– Se på dette som en sparekonto. Selv om det ikke er penger fra egen lomme, er det jo penger som vi har jobbet for og som det er veldig greit å få nå rett før sommerferien!

Fra russebuss på Lillehammer, Norges Toppidrettsgymnas Lillehammer, intervju i Tromsø

Flere saker fra Innlandet