Rune Øygard ønsker lukket rett

Overgrepstiltalte Rune Øygard ønsker å forklare seg for lukkede dører, da rettssaken mot ham starter i neste måned. – Dette er ikke noe folk skal fråtse i, sier hans forsvarer.

Øygard 2

Rettssaken mot Rune Øygard startet i neste måned. Han ønsker å forklare seg bak lukkede dører.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Vågå-ordføreren er tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på ei mindreårig jente over en to års periode, da jenta var mellom 14 og 16 år.

Det er satt av fire uker til saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett, som Øygard vil skal foregå bak lukkede dører.

– Han ønsker lukkede dører fordi det er vanlig i sedelighetssaker, særlig når det angivelige offeret er mindreårig. Dette er også en sak der det er en form familiære relasjoner mellom jenta og min klient, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen til VG.

Vil ikke at folk skal fråtse

Ifølge avisa tenker den permitterte ordføreren også på sin fremtidige karriere som ordfører, dersom han skulle bli frikjent.

Mette Yvonne Larsen

Advokat Mette Yvonne Larsen forsvarer Rune Øygard.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Han ønsker ikke at detaljer i anklagene skal kunne bli kjent i fremtiden. Dette er ikke noe folk skal fråtse i. Dette er uriktige anklager, som har vært til stor belastning for ham og hans familie.

Larsen mener også det er til jentas fordel at saken blir lukket for pressen og allmennheten. Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, sier til VG at hun ikke vil fortelle hva hun tenker om lukkede dører.

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter er i utgangspunktet for åpne rettssaker, men sier det er retten som avgjøre.

Øygards kone skal vitne

Det er over 60 vitner på vitnelisten, og Mette Yvonne Larsen bekrefter til VG at en av vitnene er Øygards kone.

– Hun har sagt at hun ønsker å vitne. Dette handler ikke om en kone, som vil vitne bare for å støtte sin mann. Hun har konkrete observasjoner, knyttet opp mot jenta, som hun ønsker skal komme fram i retten.

Ifølge Larsen har saken vært en stor belastning for kona, men at hun ikke er i tvil om at hun skal vitne. Også Øygards bror skal vitne i retten, ifølge VG.

Også kjendisfotograf Morten Krogvold og medierådgiver Elizabeth Hartmann skal vitne. Begge er venner av Øygard.

Video Rune Øygard om overgrepstiltalen