Rune er landets yngste bussjåfør

I dag avla Rune Gustavsen (18) fra Våler videregående skole førerprøven for buss som landets yngste. Nå blir han bussjåfør på Lillestrøm.

I dag avla Rune Gustavsen (18) fra Våler videregående skole førerprøven for buss som landets yngste. Nå blir han bussjåfør på Lillestrøm.

Reporter Arne Trolldalen/fotograf Frode Meskau

– Dette har jeg gått og ventet på i mange år. Jeg har vært interessert i dette yrket helt siden jeg var bitte liten, sier hovedpersonen selv etter oppkjøringen i Hamar onsdag.

Nå skal Rune ha halvannet år som lærling hos Unibuss på Lillestrøm.

Han skal jobbe som ordinær bussjåfør, og kjøre helt vanlig rutebuss. Men han skal ha litt oppfølging og egne opplæringsplaner.

Aldergrensa satt ned

Rune er fullt utdannet bussjåfør når han har avlagt fagprøven om halvannet år.

Førerkortet er resultatet av at aldersgrensa for å ta busslappen er satt ned fra 21 til 18 år. Men bare hvis du tar førerkortet på videregående skole.

Utenfor undervisningsopplegget på videregående skole er aldersgrensa økt fra 21 til 24 år.

Tar du førerkortet som privatperson koster førerkortet 80-90 000 kroner. På videregående er det så å si gratis.

Rune Gustavsen

Stolt innehaver av busslappen sammen med opplæringskonsulent Jan Ove Øyen.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Ventet på i mange år

Selv om Rune bare er 18, er busslappen som sagt en gammel drøm. Egentlig er han født til å bli bussjåfør, som faren. Hjemme har Rune også en gammel veteranbuss og en bussuniform fra OL i 1994.

– Kjempeartig, sier den ferske innehaver av førerkort for buss, nokså tørt, og varsler med det at det neppe blir noen kjempefeiring i kveld.

– Hvorfor ville du bli bussjåfør?

– Jo, min far begynte som bussjåfør på Eidsvoll (der familien bor) i 2002. Så da var jeg med ham både før og etter skoletid. Det var da jeg fikk interesse for yrket.

Lillestrøm neste stopp

Nå skal Rune ha halvannet år som lærling hos Unibuss på Lillestrøm. Han skal jobbe som ordinær bussjåfør, og kjøre vanlig rutebuss.

Bussførerkort

Beviset på herligheten; busslappen.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Tror du kommer til å angre på yrkesvalget?

– Nei, det tror jeg ikke. For meg som er så interessert i dette yrket, er det midt i blinken.

– Hva tiltrekker deg ved yrket?

– Jeg liker å være blant folk, og når en skal satse på dette yrket, må en jo like det.

Stort behov

Høsten 2012 ble transportbransjen og Statens vegvesen enige om å starte et nytt prosjekt som heter persontransport for 18-åringer.

Det vil si at du må ha en godkjent lærekontrakt med en lærebedrift som er godkjent av fylkeskommunen. Da er det 18-årsgrense for å kjøre buss.

Jan Ove Øyen er opplæringskonsulent i bransjekontoret for service og samferdsel.

– Bransjen ser at det er et stort behov for yngre krefter. Vi må rekruttere ungdom, og da må vi begynne med 18-åringen. Det har ikke vært mulig å rekruttere nye sjåfører på grunn av kravet til førerkort, men nå håper vi at ungdommen ser på det å kjøre buss som et OK yrke.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Elin Fossum

Se nyheter fra Innlandet klokka 19:30

Se nyheter fra Innlandet klokka 19:30