Hopp til innhold

Satt igjen på perrongen - toget kunne ikke vente to minutter

Toget kunne ikke vente på rullestolbruker Peter Henrik Andersen. Han måtte vente en time på neste tog, mens reisefølget reiste videre med toget til Hamar.

Peter Henrik Andersen har sittet i rullestol de siste 10 årene.

MÅTTE VENTE: Peter Henrik Andersen måtte ta neste tog.

Foto: Roar Berntsen / NRK

Demonstrantene sto klare utenfor hovedkontoret til Helse Sør Øst på Hamar. Etter en halv time begynte styremedlemmene i helseforetaket å dukke opp.

Da alle var kommet inn og styremøtet hadde begynt, kom Peter Henrik Andersen omsider kjørende i rullestolen sin. Han fikk ikke bli med det toget som reisefølget han hadde tatt.

Han ble stående igjen på perrongen i Oslo.

Andersen føler at dette er et av mange eksempler på at svake grupper rammes og ikke får et like godt tilbud som andre.

– Høl i hodet

Andersen er et aktivt medlem av Helsepartiet, og det var viktig for han å delta på demonstrasjonen. Han var innstilt på en tidlig morgen med å ta fem-toget fra Jaren på Hadeland. Planen var å bytte tog på Oslo S for å reise videre til Hamar. Det neste toget gikk seks minutter seinere.

Andersen som har sittet i rullestol de siste ti åra, vet godt at han må melde ifra god tid i forveien for å få assistanse på stasjonen. Da han ringte VY kundeservice dagen før avreise fikk han beskjed om at byttet var umulig å gjennomføre.

– Hvorfor jeg ikke fikk ta det toget, skjønner jeg ikke. Jeg syns det er helt høl i huet. Det virker som de ikke ville vente de to minuttene. De mente at da ble toget forsinka, sier en oppgitt Andersen til NRK.

Andersen syns det er trist at det ikke er bedre tilrettelagt for at de med funksjonshemning skal få det samme tilbudet som alle andre.

– Hun jeg snakket med hos Vy mente det var umulig for meg å rekke et slikt bytte, og sa at jeg måtte være klar på stasjonen minst en halvtime før toget gikk, forteller Andersen.

Alternativet han hadde for å rekke demonstrasjonen, var å overnatte i Oslo.

– Vy var lite behjelpelig og sa at jeg måtte finne en annen løsning for komme meg til Hamar, hevder Andersen.

– Kort margin

Pressekontakt hos Vy, Nina Schage mener at det ikke handler om at toget ikke ville vente på Andersen, men sier at en overgang på seks minutter er en svært kort margin.

–Kundesentret har rett i at kunden tar en risiko ved å ha så kort overgangstid, men det er kunden selv som må ta den vurderingen, sier Schage.

Nina Hauge Schage er kommunikasjonssjef i Vy

VURDERING: Pressekontakt Nina Schage hos VY sier at kunden burde vært henvist til Bane Nor.

Foto: NSB

Schage forteller at det er Bane Nor som stiller med assistanse på stasjonen, og at Andersen måtte ha tatt kontakt med assistansetjenesten deres for å få hjelp med å rekke toget.

– Det er vi i Vy som tilrettelegger for rullestolbrukere på togene våre, men det er Bane Nor som tilbyr assistanse på stasjonene, deriblant på Oslo S. Vårt kundesenter burde ha informert kunden om at han burde kontakte Bane Nor. Det beklager vi at vi ikke gjorde, forklarer hun.

– Ikke hørt om

Bane Nor bekrefter at det er de som tilbyr assistanse på stasjonene, men hadde ikke hørt noe om denne henvendelsen.

Olav Nordli er pressekontakt hos Bane Nor

IKKE INFORMERT: Pressekontakt Olav Nordli hos Bane Nor sier at de hadde hjulpet Andersen med bytte på Oslo S, men at de ikke har mottatt forespørselen.

Foto: Knut Opeide / Bane Nor

– Det hadde vært mulig å bestille en assistanse hos oss, men det er nok ingen som kunne garantere en sånn overgang. Men det hadde helt klart var mulig å bestille dette og gjøre et iherdig forsøk, sier presseansvarlig i Bane Nor Olav Nordli.

Nordli forteller også at Vy helt fint kunne bestilt denne tjenesten på vegne av Andersen.

– Går alltid ut over den svake gruppa

Det var ikke bare den korte marginen som var problemet da Andersen snakket med servicetjenesten hos Vy.

– De sa de ikke visste hvor stor rullestolvinkelen var, så de mente de kunne ha problemer med på få meg på toget i tillegg til den knappe tida. Jeg syntes jo det hørtes litt rart ut, for jeg vet jo at det er heis på alle disse togene, forklarer Andersen.

Schage bekrefter Andersens mistanke.

– Alle togene våre som går fra Oslo S skal være tilpasset rullestolbrukere, sier Schage.

Betyr det at det tekniske på toget er tilrettelagt for rullestolbrukere, men her var det servicen som sviktet?

– Ja, det stemmer.

Andersen sier han kjenner flere som har opplevd liknede ting før.

– Jeg syns det er dumt at det ikke er bedre tilrettelagt for oss funksjonshemmede. Det føles som det alltid går ut over oss i den svake gruppa, om det er oss i rullestol, gamle folk eller blinde.

Olav Nordli i Bane Nor kjenner seg ikke igjen i anklagen til Andersen, og sier at han oppfatter at deres assistansetilbud møter kundens behov.

– Vi har mottatt svært få klager på dette tilbudet, men er selvsagt lydhøre for innspill om forbedringer, sier Nordli.

Flere saker fra Innlandet