Det var stor skepsis da Sykehuset Innlandet for et år siden vedtok å bruke 50 millioner kroner på et nytt storkjøkken på Lillehammer.
Det nye kjøkkenet skal sende ut mat til 1200 pasienter ved 7 sjukehus i Hedmark og Oppland. Maten skal varmes opp ved hvert enkelt sjukehus.
Mat best rett fra gryta
Nå er utkjøringa i gang til blant annet sjukehuset i Hamar, og noen har måtte bite i det sure eplet.
Sjukehusmat tilkjørt fra Lillehammer får ros ved sjukehuset på Hamar. (Ill.foto/Scanpix)
- Jeg var vel kanskje den i systemet som var mest kritisk før vi fikk servert de første porsjonene.
Jeg var negativ til at vi skulle skape et kok/kjøl-system, for jeg mener maten er best rett fra gryta, sier tidligere kjøkkensjef ved Hamar sjukehus Oddvar Henriksen.
Tok feil
Det mener han fortsatt, der han står over varmebadet ved det nye minikjøkkenet på medisinsk avdeling i Hamar.
Men han synes kjøkkenet på Lillehammer har gjort en fantastisk jobb med å skape god smak og fint utseende på maten.
- Det er godt å kunne si at en har tatt feil, sier Henriksen.
Skal spare 35 millioner
Dagens middag består av kylling marengo og fiskepudding.
Alt er ferdiglaga på det nye kjøkkenet i Lillehammer, vakumpakket og kjørt til Hamar der det er varmet opp i et miniatyrkjøkken med varmeskap, hybelkomfyr og mikroovn.
Det var mange som rynka på nesa da Sykehuset Innlandet bestemte seg for å samle produksjon av mat til sjukehusa i Lillehammer, Gjøvik, Reinsvoll, Hamar, Ottestad, Sanderud og Elverum.
Flere av sjukehusa hadde godt fungerende kjøkken. Håpet var å kunne spare inn 35 millioner kroner på samlinga, men det vil ta tid før innsparingen merkes.
Pasienter positive
Det koster en halv million kroner i året å kjøre maten ut til sjukehusa, som ligger med ni mils avstand fra Lillehammer til Elverum. Og det koster 20 millioner kroner å lage minikjøkken ved alle avdelinger på sjukehusa.
Men kokk Erland Andre Kroken, som jobber ved minikjøkkenet på i Hamar, har fått mange positive tilbakemeldinger fra pasientene.
- Og maten er veldig god, jeg har sjøl smakt på den. Kvaliteten er bra, sier Kroken.
Ikke knirkefritt
Ifølge avdelingssjukepleier Jon Olav Aursand er den travle hverdagen nå blitt lettere.
- Nå kan vi bruke mer tid på pasientene. Før måtte vi ta opp bestilling, ha på tallerknene til hver enkelt pasient og ta dem med rundt, forteller Aursand.
Helt knirkefritt har det likevel ikke gått. Matbilen kan nemlig ikke kjøre innom sjukehuset i Elverum enda. Der ble bygginga av minikjøkken stoppa fordi Sykehuset Innlandet hadde glemt å søke om byggetillatelse.
- Men den skal være klarert nå, så jeg tror de har starta opp igjen der. Håpet er at kjøkkenet skal være i drift i slutten av januar eller begynnelsen av februar, sier
avdelingssjef for matforsyningen, Oddvar Henriksen.