– Det er mer sjel i en gammel ullgenser

KVAMSFJELLET (NRK): – Folk tror de må ha 5000-kronersjakker for å være i fjellet, vi kan ikke fortsette slik, sier Goro Rykhus i Rondaståk. Hun inviterte Fretex til fjells.

To jenter prøver gensere i Fretexteltet ved Rondane

UNGT I GAMMELT: Fjellfestivalen ved Rondane ønsker å signalisere at brukte fritidsklær er godt nok. Hege Riise (i midten) i Fretex Lillehammer ser på at to festivaldeltakere prøver gensere.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Goro Ragnarsdotter Rykhus hadde vært på mange festivaler før hun var med og starte Rondaståk på Kvamsfjellet i 2014. Festivaler med lange handlegater og butikkjeder tungt inne med siste mote innen fritidsutstyr.

Friluftsåret i 2015 skapte flere friluftsinteresserte og det ble hipt å være ute i naturen. Baksida var at mange trodde de måtte ha superutstyr.

Goro Ragnarsdotter Rykhus, Rondaståk
Rondaståk

INITIATIVTAKER: Goro Ragnarsdotter Rykhus står bak initiativet.

Foto: Ruth Barsten

Rykhus har sjøl et par friluftsjakker i fire- og sekstusenkronerklassen, og ble brått skamfull over eget forbruk.

– Slik ville vi ikke ha det i Rondaståk, sier Rykhus engasjert. Fjellfestivalgjestene må uansett få tilbud om ekstraklær hvis de har pakket dårlig. Derfor kontaktet hun Fretex, og gjenbruksshopping på musikkfestival blir for første gang en realitet ved Rondane 23.-25. juni.

– Det som vekket meg var at jeg en dag syntes at den ene Goretexjakka mi fra året før var blitt umoderne. Da tok jeg tak i meg sjøl. Det er galskap, sier hun.

Mer sjel i gamle klær

Aleksander Gamme på Camp for Fretexmagasinet

DET ER IKKE UTSTYRET DET KOMMER AN PÅ: Friluftsmannen Aleksander Gamme skryter av Rondaståk's gjenbruksinitiativ. Her fra en fotosession for Fretexmagasinet til høsten.

Foto: Morten Bendiksen / Fretexmagasinet

Aleksander Gamme kjent fra ulike TV-serier sammen med kjæresten Cecilie Skog, har nettopp vært på fotosession for Fretexmagasinet. Han skryter av initiativet til Rondaståk.

– Jeg har aldri vært noen motekonge på tur, sier Gamme.

Han mener at gamle klær i ull og vadmel kan ha mange fordeler i skiftende vær.

– Og det er mye mer sjel i dem, sier han.

Rondaståk inviterte Fretex til fjells. Festivalfolket handlet bruktklær for 37 000 kroner.

GJENBRUKSVENNLIG MUSIKKFESTIVAL: Rondaståk i Nord-Fron inviterte Fretex Lillehammer til fjells, og publikum handlet for 37 000 kroner i løpet av helga.

Goro Rykhus selv handler ikke ofte på Fretex, men er inspirert av venninner som driver med redesign og setter pris på at kjendiser promoterer bærekraftige holdninger.

– Fretex er ikke lenger bare for de med lite penger, sier Goro Rykhus.

Hege Riise i Fretex Lillehammer har sortert gensere, tursko og fjellbukser siden nyttår, og var usikker på hvordan dette ville slå an blant festivalpublikummet.

Etter at musikken stilnet ved Rondablikk høyfjellshotell kunne hun pakke ned Fretexteltet og dra hjem med en omsetning på 37 000 kroner, sammen med nye ideer til neste år.

Forskjell på topptur og jakt

Hege Riise, butikksjef, Fretex Lillehammer

VIL BRUKTE KLÆR SLÅ AN? Hege Riise i Fretex Lillehammer var spent på publikumresponsen under fjellfestivalen Rondaståk.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Fretex, Rykhus og Gamme enes om at vanlige turfolk fint kan gå i fjellet uten dyre innkjøp. Gamme skiller dessuten mellom villmarksfolk og jegere som trives i vadmel og islendere, og de som elsker toppturer og teller antall gram i ryggsekken.

Dette er første gang Fretex har utsalg under en musikkfestival, og til sommeren skal Fretex i Oslo gjøre det samme under Øyafestivalen.

– En fjellfestival med ei ihuga målgruppe som er glad i natur, har kanskje et mer bevisst forhold til gjenbruk enn urbane festivaler. Det er uansett ikke utstyret det kommer an på, sier Aleksander Gamme.

Vi lever i et ekstremt bruk- og kast-samfunn. Jeg tror verden er moden for å vekke opp igjen det tradisjonelle.

Aleksander Gamme, Friluftsentusiast og TV-programleder
Rondaståk hyrer inn to studentkor fra Ås for å glede festivaldeltakerne ved Rondane.

HYRET INN TO KOR: Pikekoret Ivar og mannskoret OverRævne fra universitetet i Ås hyres inn av Rondaståk for å skape stemning i teltleiren ved Rondablikk i Nord-Fron.