Kommunen betalte 50-årslag til ordfører: – ​​​​​​​ Jeg skjønner det kan bli reaksjoner

Ringsaker kommune brukte 50 000 kroner på å feire ordfører Anita Ihle Steen. Det er det ikke alle som liker.

SPESIALLAGET KJOLE PÅ LÅN: Ringsakerordfører Anita Ihle Steen - også kalt dronninga av Ringsaker, fikk spesiallaget kjole fra Ringsakeroperaen, som hun kan låne når hun vil. Bakgrunnen er hennes 50-års dag.

NY KJOLE: Anita Ihle Steen har vært ordfører i Ringsaker i 13 år. Da hun fylte 50 i oktober ble det feira i kommunen. Av Ringsakeroperaen fikk hun låne kjolen hun har på seg på bildet.

Foto: NRK

Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (Ap) rundet 50 år 12. oktober. Dagen etter var det lunsj med 52 gjester på Hotell Norge på Høsbjør i Ringsaker.

Kommunen brukte 50 000 kroner på mottagelsen. I ettertid har diskusjonen om det var rett å bruke kommunale penger på festen kommet.

MÅ DISKUTERE: Katrine Jakobsen Solberg, Ringsaklista, mener Ringsaker kommune må gå gjennom sin praksis, når det gjelder hvem som skal betale for en slik markering som 50-årsdfagen til ordfører Anita Ihle Steen, Ap.

KRITISK: Katrine Jakobsen Solberg fra Ringsaklista reagerer på pengebruken.

Foto: Ringsaker Blad

Dette er noe kommunen ikke har råd til, mener Katrine Jakobsen Solberg, som representerer Ringsakerlista.

Selv om hun var invitert, valgte hun derfor å bli hjemme.

– Kommunale penger skal komme alle til gode og det er galt å bruke 50 000 kroner til en slik feiring, sier Solberg.

Jakobsen Solberg mener det trengs en opprydning i Ringsaker kommune sin praksis, når det gjelder hvem som skal betale for en slik markering av ordføreren.

Diskusjonen om pengebruken kommer i ei tid der Ringsaker har hatt flere oppheta debatter på grunn av anstrengt kommuneøkonomi. Det har gått så langt at en politiker fikk tagget Judas i asfalten utenfor boligen sin etter å ha støtta forslag om skolenedleggelser. 

– Ble forespeilet en liten feiring

SKEPTISK: Redaktør i Ringsaker Blad, Gaute Freng, reiser spørsmål om det er rett å bruke kommunale penger på 50-årslaget til ordfører Anita Ihle Steen, Ap.

REDAKTØR: Redaktør i Ringsaker Blad, Gaute Freng.

Foto: Ringsaker Blad

Det var redaktør i Ringsaker Blad, Gaute Freng, som først stilte spørsmål ved pengebruken i en leder i avisa.

– Det gir helt feil signal når Ringsaker kommune, i en svært vanskelig budsjettsituasjon, betaler 50-årslaget til ordføreren, sier redaktøren.

Og det er flere som er kritisk til pengebruken. Blant dem er også Odd-Amund Lundberg, gruppeleder for Senterpartiet, det nest største partiet i kommunestyret i Ringsaker.

Odd-Amund Lundberg

OVERRASKET OVER PRISEN: Senterpartiets gruppeleder i Ringsaker kommunestyret, Odd-Amund Lundberg.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Ifølge han fikk alle gruppelederne i kommunestyret spørsmål om de ville være med på en liten markering av ordførerens 50-årsdag.

– Vi sa ja. I ettertid ser vi at dette ikke var en så liten markering som vi trodde, sier han.

Han mener det ikke var tydelig nok hva prisen ville bli.

– Kommer det slike saker i framtida, må vi få klarere beskjed om hva det koster, sier Lundberg.

Gruppelederne i Fremskrittspartiet, Høyre og MDG støtter avgjørelsen om å bevilge penger til bursdagen. De mener at dette var en moderat feiring uten alkohol, og at ordføreren fortjener oppmerksomhet etter 13 års innsats.

– Jeg syns dette var innenfor grensene for hva som er nøktern og akseptabelt, med en kostnadsramme på 50.000 kroner, sier gruppeleder i Ringsaker Frp, Lars Svendstad.

– Ikke noe ekstravagant

Einar Busterud

IKKE EKSTRAVAGANT: Hamar-ordfører Einar Busterud mener markeringen av Anita Ihle Steens 50-års dag, ikke var noe påkosta.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Feiringa foregikk på dagtid og varte mellom to og tre timer. Ordfører i nabokommunen Hamar, Einar Busterud, var en av dem som deltok.

– Jeg var invitert som gjest og det var hyggelig, men ikke noe ekstravagant, sier Busterud

Ifølge han var det ikke noen påkosta feiring, men en hyggelig markering med over 50 gjester.

Hamar-ordføreren vil ikke legge seg opp i hvordan andre kommuner gjør det med sine markeringer.

Det vil heller ikke nabo-ordføreren på andre siden av Mjøsa, Torvild Sveen (Sp). Han var også blant gjestene.

– Det var en hyggelig anledning for å markere at Anita har blitt 50 år, men jeg legger meg ikke opp i Ringsaker kommunes disposisjoner, sier Sveen.

Ordføreren forstår reaksjonene

Ordfører Anita Ihle Steen sier hun satte stor pris på feiringa, og at det var en hyggelig lunsj.

Hun sier det var en feiring som ikke tok av på noen måte. Det var nære samarbeidspartnere som var invitert noen timer på dagtid. Likevel forstår hun at det blir debatt.

– Det blir alltid diskusjoner om pengebruken i offentlig sektor og jeg skjønner at det kan bli reaksjoner, sier Ringsaker-ordføreren.