Hopp til innhold

Riksvei 3 åpner tidligst søndag - fortsatt høy vannstand ved E6

I Gudbrandsdalen er det stigende vannstand langs E6, og vannet går inn på Veibanen flere steder. Mjøsa har steget en halv meter siden fredag.

INNSJØ: Området ved E6 ved Tromsnes gård på Fåvang er helt oversvømt, med E6 som en stripe gjennom vannet. E6 er stengt for mindre kjøretøy på stedet.

Mens vannstanden nord i Gudbrandsdalen har stabilisert seg eller er synkende, stiger Gudbrandsdalslågen sørover i dalen.

– Langs E6 i Øyer ser vi at det kan bli utfordringer. Her står vannet nå tett opptil vegen på et par-tre steder. Det skyldes stigende vannstand i Lågen kombinert med høy vannstand i sideelvene, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef for drift og vedlikehold, i Statens Vegvesen.

Stigende ved E6 i Øyer

E6 ved Fåvang er framkommelig for vogntog, mens det fortsatt er omkjøring for personbiler om Fåvang sentrum.

– Vannstanden har holdt seg stabil i formiddagstimene lørdag. Vi har mannskap med gravemaskin på plass for å sørge for at vogntog fortsatt kan passere, sier Asbjørn Stensrud

Sammen med entreprenøren som drifter vegen, følger Vegvesenet situasjonen tett og har mannskaper på plass som kan sette i verk tiltak om nødvendig.

Flom ved fylkesveg 312 ved Odden i Øyer

FLOM: Her ved Odden camping i Øyer, sør i Gudbrandsdalen, har Lågen gått langt over sine bredder. E6 ses helt til venstre i bildet, fortsatt et stykke over vannmassene.

Foto: Sigurd Sandberg / NRK

Mjøsa stiger

«Vannstanden i Mjøsa stiger raskt», heter det i en pressemelding publisert på Varsom.no klokka 17.10.

– Vannføringen er i ferd med å kulminere der flommen har vært verst, men øker nå i de nedre delene av vassdragene, sier vakthavende hydrolog i NVE, Elise Trondsen, i pressemeldingen.

I Mjøsa regner NVE med en flomtopp så sent som i 18. mai. Bare fra fredag morgen til lørdag morgen økte vannstanden i Mjøsa med en halv meter. Mjøsa og Glomma skal reguleres etter tur for å unngå at Sarpsborg og Fredrikstad blir rammet av storflom.

Mjøsa fylles opp. Mye kvist i elva. Her ved Vingnesbrua, Lillehammer

KVIST: Flommen fører med seg mye kvist og kvast fra elvene høyere oppe. Her fra Mjøsa ved Lillehammer, utsikt mot Vingnesbrua. Innsjøen har steget med en halv meter siden fredag.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

– Alt vannet skal gjennom Øyeren, så først tapper vi ekstra i Øyeren for å få ut vannet. Så håper vi på å få ut mye av Glomma-vannet gjennom Øyeren, mens vi holder igjen i Mjøsa. Og så slipper vi opp ifra Mjøsa til slutt, sier NVE-direktør Per Sanderud til NRK.

Fredag kveld meldte Sel kommune at vannstanden i Gudbrandsdalslågen hadde nådd toppen og gått litt ned. Samtidig fortsatte Ottaelva å stige noe.

Glomma synker - men riksvei 3 fortsatt stengt

NVE kom med en ny oppdatering av flomvarselet klokken 1630 lørdag, og der opplyser de at flomfaren for Glomma ned til og med samløpet ved Vorma er nedgradert til oransje nivå.

Tidligere var flomfaren på rødt nivå, noe som fortsatt gjelder for Trysilelva.

«Varsel om flom på rødt nivå for Glomma er nedgradert til oransje nivå på grunn av mindre nedbør og snøsmelting enn ventet», heter det i meldingen fra Varsom.no.

Det står også at varselet for øvre deler av Drammenselva er nedgradert til oransje nivå.

Ved Rasta i Stor-Elvdal der riksvei 3 har vært stengt siden fredag formiddag, er vannet snart borte fra vegbanen. En stund så det ut til at vegen kunne åpnes lørdag kveld, men det er ikke mulig fordi veibanen ikke tåler trafikk enda.

Den flomutsatte strekningen er i dag grundig sjekket av fagfolk fra Statens vegvesen, og det viser seg at bæreevnen er betydelig redusert.

– Det står fortsatt vann i vegbanen, og vegkroppen er så bløt at vi umulig kan sette på trafikk nå. Da vil vegen bli ødelagt, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Hedmark, Aud M. Riseng.

Hun forklarer at de vil følge utviklingen på vegstrekningen nøye, og at riksvei 3 blir åpnet så snart det er forsvarlig.

Lars Angeltveit har fått hytta oversvømt av skittent vann.