Riise: – Nå gleder jeg meg skikkelig

Det er en svært motivert stangesokning som lørdag tok over som leder i Unge Høyre. – Vi skal være den viktigste ungdomspolitiske stemmen i samfunnsdebatten, sier Kristian Tonning Riise.

Tonning Riise

Tonning Riise sier at han vil forsøke å være den beste lederen for Unge Høyre som han kan.

Foto: Unge Høyre

Lørdag, under Unge Høyres landsmøte på Sundvolden i Buskerud, ble Kristian Tonning Riise valgt til ny leder for ungdomspartiet.

– Det føles selvsagt helt fantastisk. Når man har vært aktiv i ungdomspolitikken så lenge, så er dette den beste tillitserklæringen man kan få. Nå gleder jeg meg skikkelig, sier den nyvalgte lederen til NRK.

25-åringen fra Ilseng i Stange overtar roret etter Paul Joakim Sandøy.

– Det er jo en litt ny rolle for meg, så jeg er jo veldig spent på hvordan det kommer til å bli. Vi har drevet opposisjonspolitikk i åtte år, og nå skal jeg plutselig være leder for ungdomspartiet til det største regjeringspartiet. Jeg kjenner jo litt på det ansvaret, sier han.

Kristian er et av Norges største politiske talenter. Han er ideologisk sterk, og kommer til å bli en skikkelse folk vil merke seg i norsk politikk.

Avtroppende Unge Høyre-leder, Paul Joakim Sandøy, til NTB

Vil gå i kutt-fronten

Søndag holdt Riise sin første tale som leder for Unge Høyre. Der valgte han å snakke om flere av sine kampsaker.

– Ett av temaene jeg tok opp i talen min var personvern. Jeg er bekymret for en utvikling der samfunnet endrer seg i personvernets disfavør. Det er en av debattene der jeg kommer til å prøve å påvirke Høyre, sier han.

Han snakket også om det uungåelige temaet i politikk, nemlig økonomi.

– Unge Høyre kommer alltid til å være opptatt av diskusjonen rundt velferdssamfunnets bærekraft. Vi vet at om ikke så altfor mange år, vil Norge gå i minus, sier han.

– Så du tror at Unge Høyre, med deg som leder, vil være de som i tida som kommer sier at «her må vi kutte»?

– Ja, det tror jeg. Her skal vi gå i front der vi mener at det er nødvendig. Vi må se på velferdsordningene, og vi må se på løsninger for å få folk ut i jobb, slik at neste generasjon skal ha et like godt samfunn som det vi har, sier han.

– Viktig at vi ikke går tomme for ideer

Valget av den nye lederen var enstemmig. Som første og andre nestleder ble Sandra Bruflot (22) fra Buskerud og Kristoffer Gustavsen (23) fra Oslo valgt.

Tonning Riise mener det viktigste er at partiet hele tiden klarer å tenke nytt.

– Noe av ansvaret til Unge Høyre må jo være at vi ikke går tom for ideer. Når vi går til valg i 2017, så skal vi ikke bare se tilbake på det vi har gjort, men ha visjoner framover, sier han.

Erna digger sveisen

Erna Solberg gjestet årsmøtet søndag. Det er første gangen siden 80-tallet at landets statsminister er til stede på Unge Høyres landsmøte, og hun viste at hun har tro på den nye lederen.

Til Hamar Arbeiderblad beskriver hun den nye lederen som kunnskapsrik, internasjonalt orientert, forankret i ideologi og med en hipp hårfrisyre.

Statsministeren gratulerte Riise fra talerstolen.

– Det å få en personlig gratulasjon fra Norges statsminister er selvsagt en stor ære, sier han.

Og det er ikke bare statsministeren som er positiv. Den avtroppende lederen i Unge Høyre har også bare godord å si om Riise.

– Kristian er et av Norges største politiske talenter. Han er ideologisk sterk, og kommer til å bli en skikkelse folk vil merke seg i norsk politikk, sier Paul Joakim Sandøy til NTB.

Går mot moderpartiet om tigging

En av tingene Unge Høyre stemte over søndag var hvorvidt de ønsker at tigging skal være lovlig eller ikke.

De valgte å gå mot moderpartiet, og stemte mot tiggerforbudet.

– Jeg synes vi hadde en god og prinsipiell debatt om temaet. Landsmøtet ser de utfordringene som er knyttet til organisert kriminalitet, men vi mener at det ikke bør være forbudt å strekke ut en hånd og be om hjelp, sier han.