Renseanlegg totalskadet i brann: Kloakken renner rett ut i Mjøsa

ØSTRE TOTEN (NRK): Renseanlegget på Skreia i Østre Toten brant ned i morgentimene tirsdag. Nå renner kloakken ut i Norges største innsjø.

Dronebilde brann på renseanlegg i Toten

STORT: Det er et stort rensingsanlegg som har brent ned i Østre Toten.

Foto: GEIR RANDBY / NRK

Politiet og brannvesen fikk melding om brannen i renseanlegget på Skreia i Østre Toten klokka kvart på fem i dag tidlig. Anlegget har brent ned, og det drives nå etterslokking på stedet. Det er ikke meldt om personskade eller savnede personer.

– Da vi kom fram var både den nye, og den gamle delen, overtent. Vi hadde vel egentlig i oppgave å begrense brannen slik at den ikke spredde seg videre, sier brannsjef i Østre Toten brannvesen, Bård Henriksen.

– Vi var framme med 15 eller 16 menn her etter ti minutter, men da hadde brannen kommet altfor langt til at vi kunne få slukket den.

OVERTENT: – Hele bygningsmassen var overtent, så det var ikke mulig å slukke noe her, sier brannsjef i Østre Toten brannvesen, Bård Henriksen.

Full fyr

Brannvesenet kjempet lenge for å få kontroll på flammene. Etter klokka sju pågikk kontrollert nedbrenning.

– Hele bygningsmassen var overtent, så det var ikke mulig å slukke noe her, sier brannsjef Henriksen.

Brann i renseanlegg på Toten

ETTERSLUKKING: Brannvesenet driver nå etterslukking ved renseanlegget i Skreia i Østre Toten. Anlegget ble totalskadd i brannen.

Foto: HANS ANDREAS SOLBAKKEN / NRK

Kloakken renner ut i Mjøsa

Ødeleggelsene fører til at kloakken fra flere tusen innbyggere kommer til å renne rett ut i Mjøsa.

– Man blir overveldet når man ser dette, det gir et voldsomt inntrykk. Vi skal se på løsninger i løpet av dagen. Vi først må vi få oversikt. Fylkesmannen er varslet om forurensningen, og det blir nok nærmere kontakt der i tiden som kommer, sier vann- og avløpssjef i Østre Toten kommune, Elisabeth Harrang

– Hvilke konsekvenser tenker du dette kan ha for miljøet?

– Det har vært lignende hendelser i Mjøsa tidligere, så man vet at innsjøen er robust. Vi tar likevel ikke lett på dette, slikt skal jo ikke skje. Vi tror det skal gå bra, og at det forhåpentligvis blir kortvarig ved at vi får ryddet opp med et mobilt renseanlegg, sier hun.

Brann på renseanlegg på Toten

KJEMPET LENGE: Brannvesenet kjempet lenge for å få kontroll på flammene, og etter klokka sju pågikk det kontrollert nedbrenning.

Foto: HANS ANDREAS SOLBAKKEN / NRK

Renseanlegget har vært under rehabilitering siden januar i år, og ifølge Henriksen var brannen vanskelig å håndtere nettopp fordi den oppstod på en byggeplass.

– De bygger jo nytt renseanlegg inntil det gamle her, så det er litt vanskelig å få oversikt over bygningskonstruksjonen. Noe er gammelt, og noe er nytt, sier han.

Ifølge Oppland Arbeiderblad har renseanlegget vært under rehabilitering siden januar i år, og det skulle stå ferdig i januar 2019.

Ifølge operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Bård Einar Hoftved, er det ikke er fare for spredning til andre bygg i området.

Det skal heller ikke være noe farlig røyk eller kjemikalier i forbindelse med brannen.

Brann i renseanlegg på Toten

TOTALSKADET: Brannvesenet var tidlig på stedet med rundt 15 menn, men bygget sto ikke til å reddes.

Foto: HANS ANDREAS SOLBAKKEN / NRK

Ordfører: – Utrolig trist

Anlegget har blitt renovert for 93 millioner kroner, og nå har svært mye av dette arbeidet gått til spille.

– Dette er utrolig trist. Hendelsen er alvorlig for hele kommunen, sier ordfører Guri Bråthen.

Videre sier hun at det er for tidlig å si noe konkret om de økonomiske konsekvensene, men at dette er et anlegg som er svært viktig for Østre Toten. De ikke har ingen tid å miste framover.

– Vi må sørge for å få bygge opp det renseanlegget vi skulle ha, og sørge for kortsiktige løsninger i forhold til utslippene, sier Bråthen.

Kommunalsjef Bjørn Bollum, var på brannstedet i morgentimene.

– Det ser ikke bra ut. Nå er det er snakk om en kontrollert nedbrenning, sa han til NRK rett etter klokka halv sju.

Anlegget har vært i drift, og det betyr en lengre driftsstans. Kommunen har ennå ikke diskutert nødløsninger.

– Her blir det jo en ganske langvarig driftsstans på anlegget. Vi må nå etter hvert søke løsninger av en midlertidig art. Det finnes jo rensemetoder og renseanlegg som kan fungere på sitt vis i en overgangsperiode til vi får gjort noe med selve bygget, sier Bollum.

Skreia brann

BYGGEPLASS: Brannen startet i et renseanlegg som var under rehabilitering.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK
Laster kart, vennligst vent...