Hopp til innhold

Rekordvått, men gode kornavlinger

Det har regnet to av tre dager siden 10. april. Rena har hatt sin våteste sommer på 55 år. Likevel ligger kornavlingene i Hedmark an til å bli bedre enn normalt.

Einar Myki og Lars Martin Hagen.

Løten-bonde Einar Myki og fylkesagronom Lars Martin Hagen slår fast at det blir en bedre kornhøst i år enn normalt. Her ser de på edelbygget hos Myki.

Foto: Knut Sveen / NRK

I fjor regnet kornavlingene i landets tredje største kornfylke bort. til tross for nedbøren i sommer, er utsikten for avlingene langt bedre i år.

– I år blir avlingene litt over normalen, kanskje enda bedre, sier fylkesagronom i Hedmark, Lars Martin Hagen.

– Fikk god start

Fylkesagronom Lars Martin Hagen har fulgt kornavlingene i Hedmark siden 1970-tallet. Han er ikke kjent for å ta munnen for full.

– Hvis værgudene er med oss, kan avlingene faktisk bli enda bedre enn "litt bedre enn normalt". Men det avhenger av godt vær ut september. For det står fortsatt mye korn igjen ute.

Fylkesagronom Lars Martin Hagen.

– Kornavlingene blir litt over normalen, kanskje enda bedre, sier fylkesagronom Lars Martin Hagen.

Foto: Knut Sveen / NRK

Mye av kornproduksjonen i fjor gikk til dyrefor, og det ble utbetalt over ni millioner kroner i avlingsskadeerstatning. Det har regnet enda mer denne sommeren. Likevel ser avlingene ut til å bli bedre enn normalt og mye bedre enn i fjor. Ulogisk, rett og slett.

– Hvordan forklarer du dette med "våteste sommer på 55 år og bedre kornhøst enn normalt"?

– Vi fikk en god start, nesten ideell. Det var først i juli det kom over dobbelt så mye nedbør som normalt. I fjor var det omvendt. Store nedbørsmengder allerede i mai, ødela mye. Det som har vært problemet i år, er at det har regnet så ofte. Fra 10.april har det regnet mer eller mindre i to av tre dager.

Fylkesagronom Lars Martin Hagen: – Det har vært et litt spesielt år. På Nes og i Stange Vestbygd begynte de tidligste med våronna i slutten av mars, og de siste i fylket sådde i juni.

Våronna strakk seg altså over to måneder. Det har ført til en tilsvarende lang og sen innhøsting.

Lite legd

– Hva har det å si for kvaliteten at kornet står så fint, all nedbøren til tross?

– Det betyr egentlig alt. Det utvikler seg fusarium . Kornet blir smått og innskrumpet. Det som skal til mat, må stå.

– I fjor gikk mye til dyremat,. Hvordan ser det ut i år?

– Foreløpig ser det mye bedre ut. Men det meste av hveten som skal gå til mat, står fortsatt ute da. Så vi er avhengig av fint vær til den.

Lars Martin Hagen og Einar Myki.

Fylkesagronom Lars Martin Hagen og Løten-bonde Einar Myki er godt fornøyd med det de ser på åkeren.

Foto: Knut Sveen / NRK

I startgropa

Løten-bonde og leder i Hedmark Bondelag, Einar Myki, har 600 mål korn. 40 prosent er tresket. Resten er ikke riktig modent ennå. Nå venter han på at sol og vind skal gjøre det mulig å fortsette innhøstinga. Et par, tre timers opphold er nok. Myki står klar med treskeren.

Bonde Einar Myki, Løten.

Einar Myki er klar til å dra ut på kornåkeren på kort varsel.

Foto: Knut Sveen / NRK

– Lite legd gjør det er forholdsvis lett å treske, og vi kommer lett utpå etter at det har regnet. I fjor var det en ekstremt bløt høst. Da hadde vi rett og slett store problemer med å komme fram på jordet. Vi kjørte oss ned, og jordene så ikke ut da vi var ferdig. Det ser veldig mye bedre ut nå.

Kornhøst Hedmarken 2012

Kornåkrene står veldig fint på Hedmarken nå.

Foto: Knut Sveen / NRK

Flere saker fra Innlandet