Rekordsalg av ved

Folk hamstrer ved. Norges "Vedkonge" har aldri solgt mere enn nå i høst.

Vedkonge på Finnskogen

'Vedkongen' på Finnskogen selger mer ved enn noensinne.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

I går kunne NRK melde om temperaturer ned mot 30 kuldegrader i Folldal . Da må man varme huset, og mange liker å fyre med ved. Kulda virker ofte å komme brått på uforberedte folk, men i år har mange allerede fulle vedskåler.

– Eventyrlig

– Vedsalget har vært helt eventyrlig kan du si. Høstsalget har økt med cirka 30 prosent fra i fjor. Jeg har aldri opplevd maken til i høst, og jeg hører flere kolleger som sier det samme.

Det sier Roy Vermundsberget fra Åsnes Finnskog i Hedmark. Han er Norges største vedprodusent, og er overraska over vedsalget siden høsten har vært mild.

– Ja, det er rart, for det har ikke vært spesielt kaldt i høst. Det virker rett og slett som at folk har sikra seg for en kald vinter, sier mannen som også i fjor hadde det travelt .

– Vi blir tomme

NRK har vært i kontakt med flere vedforhandlere, som bekrefter en trend. På Vedsentralen i Elverum forteller de at sentralen allerede er tomme for 60-liters sekker med bjørk.

De som ikke har vært føre-var bør heller ikke vente for lenge, sjøl om vedlagrene sjølsagt ennå ikke er tomme.

Vedkonge på Finnskogen

VEDKONGE: Roy Vermundsberget har bygget ut enda en vedproduksjonslinje, og vil i vinter produsere over 12 000 kubikk med ved.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

– Slik det er nå er det store lagre, men fortsetter salget slik i vinter så regner jeg med at vi er tomme tidlig på ettervinteren, sier Vermundsberget, som i vinter har utvida produksjonen for å møte etterspørselen.

Jeg har bygd ut kapasiteten slik at vi når produserer med fire vedanlegg. Så målet er å produsere minst 12 000 kubikk i vinter, som så blir salgbare til neste vinter, sier "Vedkongen", som gjør større butikk enn noensinne på den tradisjonsrike fyringsformen.

.

Flere saker fra Innlandet